Ugrás a tartalomra

Az 5. Nemzetközi Jóga Nap ünneplése Magyarországon

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 12. szerda 14:47
Az Indiai Nagykövetség június 22-23-án ünnepli a jóga 5. nemzetközi világnapját Magyarországon. Ez alkalomból egy különleges eseménysorozatot mutatnak be Miskolcon is. Nem csupán a jóga hagyományát, de India kultúrájának vibráló sokszínűségét is színpadra állítja.
Forrás: medicalnewstoday.com

Az Indiai Nagykövetség az idei év kulturális rendezvényét az India és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok megalapításának 70. évfordulójára emlékezve rendezi meg.

Az ENSZ Közgyűlése 2014. december 11-én, korábban soha nem tapasztalt összhangban, 177 támogató ország egyhangú szavazatával június 21-ét a jóga világnapjává (Nemzetközi Jóga Nap) nyilvánította. Azóta ezt a napot a világ egyik legnagyobb szabású, egészségünket és jó közérzetünket szolgáló rendezvényeként tartják számon. Világszerte rengeteg eseményt rendeznek ezen a napon, hogy bemutassák a jóga hagyományát, amely felkerült az UNESCO szellemi világörökségeinek listájára is. Az elmúlt négy évben a Nemzetközi Jóga Napot rendkívüli lelkesedéssel ünnepelték meg Magyarország számos városában; az idei események az előző év sikereire épülnek. A Nemzetközi Jóga Nap és a Gangesz-Duna Kulturális Fesztivál mára a magyarországi eseménynaptár jelentős részévé vált. Az Indiai Nagykövetség jógát és indiai kultúrát oktató tanárnője a helyi jógaiskolák képviselőivel együtt fogja bemutatni az úgynevezett Nemzetközi Jóga Protokollt, amelyet indiai jógamesterek dolgoztak ki kifejezetten azért, hogy a gyakorlatsor megfeleljen a nagyközönség igényeinek és fizikai állapotának. A közönség haladó jógabemutatót is láthat majd a program során. India miniszterelnöke a jógáról beszélve így nyilatkozott: a jóga az az ösvény, amely elvezet az „én”-től a „mi”-ig, jobb emberré tesz minket gondolkodásunkban, tetteinkben, tudásban és odaadásban.

Forrás: gaiam.com

A kulturális előadások során a nézők megismerkedhetnek India klasszikus táncformáival, úgy mint a bharatanátjam, odisszi, kúcsipúdí és kathak, valamint hagyományos indiai hangszereket, a szitárt és a tablát megszólaltató koncerteket hallgathatnak. A bharatanátjam eredetét az ősi, indiai táncot bemutató ’Nátja Sásztra’ című, szanszkrit nyelven íródott tánctörténeti műre vezetik vissza. India másik vezető táncművészete, a kúcsipúdí, mely a táncosok színpompás kosztümjeiről és elegáns mozdulatairól is ismert, egy történetet elmesélő, táncdráma formájában előadott ősi művészeti forma. Az Orissza államból származó odisszi tánc világszerte a spirituális eszmék, ideák és történetek gyönyörű kifejezésmódjaként vált híressé. A kathak, mely az ősi India utazó énekeseitől és történetmesélőitől ered, egy különösen elbűvölő táncforma, melyet forgásairól és a táncosok gyors lábmunkáiról ismernek. A tabla egy ütős hangszer, mely egyedi hangzásvilágáról, valamint az ütemek gyors váltakozásáról és sokszínűségéről híres. A szitár egy rendkívül népszerű húros hangszer. Az India és Magyarország között fennálló együttműködés idei, központi témájának szellemében a táncok egy részét a művészetüket Indiában elsajátító magyar táncosok előadásában tekintheti meg a nagyközönség.

Forrás: healthharvard.edu

A fentebb említett magyar városokban az 5. Nemzetközi Jóga Nap eseményei a Polgármesteri Hivatalokkal és a helyi vezető jógaiskolákkal közös szervezésben valósulnak meg. A rendezvényt számos városban India magyaroszági nagykövete, valamint a szóban forgó város polgármestere fogja megnyitni. A program, melyre a belépés ingyenes, mindenki számára nyitva áll.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!