Ugrás a tartalomra

Az agglomerációval bővül a miskolci e-rollermegosztó szolgáltatás

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. június 05. szerda 20:00
Ötszázötven e-roller van összesen a miskolci hálózatban, ebből ötszáz Miskolcon, huszonöt Mályiban és szintén huszonöt Szirmabesenyőben. Utóbbi településen kilenc, Mályiban tizenkettő, míg Miskolcon kétszáz mikromobilitási pont található.
Tovább gurul a roller. Fotó: Osztie Tibor

Szerdán Szirmabesenyőben tartott sajtótájékoztatót Badány Lajos alpolgármester és Fekete Róbert, a Miskolchoz kapcsolódó e-rollermegosztó szolgáltatás üzemeltetője „Zöld város, a mikromobilitás kiterjesztése a miskolci agglomerációra” címmel.

Miskolc közlekedési koncepciójának alapja, hogy a robbanásszerűen megnövekedett egyéni gépkocsi használatot visszaszorítsák. Előnyben részesítve a közösségi közlekedést és az alternatív közlekedési formákat, mint például a mikromobilitás – mondta Badány Lajos. 

Hozzátette, tavaly júniusban vezették be az elektromos bérroller szolgáltatást, amely szimbiózisban működik a közösségi közlekedéssel. A tapasztalatok szerint népszerű a miskolciak körében a szolgáltatás, amelyet nagyságrendileg kétszáz mikromobilitási ponton vehetnek igénybe. Szigorú feltételek mellett és jól működik a rendszer, amelynek bevezetéséről a környező vármegyeszékhelyek illetékes szakemberei – Debrecen és Nyíregyháza – már érdeklődtek. 

A közösségi közlekedéssel való szimbiózist jól példázza az a tarifarendszer, amelyet létre hoztak. A lényege, hogy aki online vásárolja meg egy hónapos, vagy 30 napos bérletét az MVK Zrt. járataira – diák és felnőtt egyaránt – az az e-roller szolgáltatójától 30 napos feloldást kap ajándékba. Ezzel rendkívül kedvezményesen veheti igénybe az összekapcsolt szolgáltatást. Vagyis az utas kiegészítheti busszal vagy villamossal megtett útját az e-rollerrel a céljáig – tudatta Badány Lajos. 

Az utóbbi években jelentős kerékpárút bővítést hajtottak végre Miskolcon, így már mindenhol eléri a város közigazgatási határát és becsatlakozik az országos hálózatba. Ezzel megnyílt a lehetőség az e-roller szolgáltatás kiterjesztésére, azaz az agglomeráció többi településén is igénybe vehető – hangoztatta az alpolgármester. Ebben partnerek voltak a környező települések. A helyi képviselőtestület döntése találkozott a lakosság igényeivel. 

Badány Lajos elmondta, hogy négy héttel ezelőtt indult el a szolgáltatás Mályiban, ezen a héten hétfőn pedig Szirmabesenyőben. Tárgyalások folynak Kistokaj döntéshozóival, illetve Nyékládháza polgármesterével is, így várhatóan ezek a települések is csatlakoznak egy-két hónapon belül. 

A sajtótájékoztatón néhány hasznos információt is megosztottak az e-rollerek használatával kapcsolatban, amelyeket jó tudni, ha elhagyjuk vele a város határát. Az akkumulátor ötven kilométert bír egy teljes feltöltéssel, ezért érdemes felmérni elindulás előtt az e-roller állapotát az applikációban. Egyébként a lemerült közlekedési eszközöket a szolgáltató munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik és begyűjtik. 

Arra nincs kapacitás, hogy a rossz helyen – tehát nem a mikromobilitási ponton – hagyott rollereket azonnal elszállítsák, de ha jelzi a rendszer, hogy az akkumulátor lemerült, mindenképpen összeszedik. Ezért fordulhat az elő, hogy az „út szélén” marad néhány napig – hangsúlyozta Fekete Róbert, az üzemeltető TIER Operations Hungary Kft. helyi képviselője. Miután megnyitották a lehetőséget most már Mályiban és Szirmabesenyőben is, így ezeken a településeken, és a Miskolccal összekötő kerékpárutakon szabadon közlekedhetnek a felhasználók ez e-rollereken – tette hozzá. 

Olvasnivaló