Ugrás a tartalomra

Deák Bill Gyula - egy legenda a miskolci farsangon

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2019. március 03. vasárnap 17:45
Lenyomott egy több mint egyórás koncertet, és utána még készségesen rendelkezésre állt lapunknak. Mindezt hetvenévesen! Deák Bill Gyula, a fekete hangú fehér blueskirály beszélt arról, hogy mi ad neki erőt mindehhez.
deak_bill_gyula.jpg
Forrás: miskolcifarsang.hu

Deák Gyula 1948-ban született. A blueskirály nevet Orszáczky Miklós, más néven Orszáczky „Jackie” adta Deák Gyulának, aki mint mondta, nagyon jó barátja volt. Vele még a Syrius együttesben játszott.

Az ország az István, a királyból ismerte meg mint egyedi és erős hangú táltost, akinek védjegye a vibrátó. Később énekelt a Hobo Blues Bandben. Erre az időszakra szívesen emlékszik vissza Miskolc kapcsán is. – Több okból szeretek Miskolcra jönni. Mikor még nagyon fiatal voltam, az Eddával közösen nagyon jó bulikat játszott a Hobo Blues Band. Valamint idevalósi a barátom, Zsöci, azaz Zselencz László – említette meg az Edda egykori basszusgitárosát Deák Bill Gyula.

A Hobóval való szakítás után szólókarrierbe kezdett, aminek az eredménye lett a Deák Bill Blues Band. A harminckét éves együttessel járt vasárnap a borsodi megyeszékhelyen, a Becherovka Miskolci Farsangon.

„A blues egy életforma, egy életérzés: magával ragad, és nem ereszt.” – nyilatkozta korábban. – Szeretni kell, amit csinálunk, csak úgy lehet energiát meríteni belőle. Ez egy életstílus, egy életfilozófia. Aki pedig nem kapott elég pofont az élettől, az nem tudja igazán, mi a blues. Én Kőbányán egy ötször ötös szoba-konyhában nevelkedtem, ott laktunk hatan. A wc kint volt a folyosó végén, egy lavórban mosdottunk, és örültem egy zsíros kenyérnek is. Ilyen körülmények között nőttem fel. Ma már komoly kocsijaim vannak, de én nem tudok megváltozni. Soha nem fogom elfelejteni, honnan indultam, mert onnan van a szeretetem a blues iránt. Ráadásul optimistának születtem – tette hozzá Deák Bill Gyula.

Szövegeit nem ő írja, ettől függetlenül – bevallása szerint – tökéletesen tud azonosulni velük. – Szerencsém van, mert jó szövegírókkal dolgozom: Hobóval, Horváth Attilával és Koltay Gergővel. Úgy érzem, a jó szövegekkel könnyű dolgom van, az én feladatom, hogy megformáljam és eladjam a dalokat.

A vasárnapi produkciót látva, nem kérdéses, hogy egyetérthetünk azzal a kijelentéssel: Magyarországon nincs hasonló adottságokkal rendelkező bluesénekes, mint Deák Bill Gyula.

További hírek

Olvasnivaló