Ugrás a tartalomra

Dögös, kemény város Miskolc – Interjú Takáts Tamással

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2019. március 06. szerda 11:36
Szeretlek Titeket – üzente a Takáts Tamás Blues Band frontembere a miskolciaknak vasárnapi koncertje előtt. A blues-rock nagyágyúja beszélt a Rolling Stonesról, a miskolci közönségről, tömegiszonyáról és a lányával való kapcsolatáról a Becherovka Miskolci Farsangon.

Takáts Tamás több együttesnek is alapítója volt. Több olyan együttesnek, amik nagy sikereket értek el a magyar zenei életben. Ilyenek voltak a Karthago, a Senator és az East. Eggyel azonban nem ért véget a szerelem, ez pedig a Takáts Tamás Blues Band, ami huszonkilenc éve zenél és szerzi a fülbemászóbbnál fülbemászóbb dallamokat: Pocsolyába léptem, sáros lett az új cipőm... Megöl a vágy, hogy velem töltsd az éjszakát!

A kilencvenes években olyan magas szintre jutottak szakmailag, hogy 1995-ben budapesti koncertjének előzenekaraként őket jelölte meg a Rolling Stones. – Annak idején az angol együttes kért egy listát azokról a blues- és rockzenekarokról, amik akkoriban játszottak Magyarországon, majd miután meghallgatták lemezeiket, jelezték, hogy ez a Takáts Tamás tetszik nekik. Ráadásul annak ellenére, hogy a lemezgyár visszaírt, szerintük nem ez a jó választás, mert nem ez a legnépszerűbb bluesbanda Magyarországon. A Rolling Stones visszaüzente, hogy ez őket marhára nem érdekli, ez az együttes kell nekik, mert szerintük meg ez a legjobb! Erre mondom én azt, hogy jó ízlésük van a srácoknak – hangsúlyozta Takáts Tamás, aki szívesen emlékezett vissza a miskolci bulikra.

– A 90-es évek nagy blues korszakában Miskolcon kéthetente volt őrületes buli, még a Vianban, ami egy legendás hely volt. De már előtte is, a 80-as évek óta rendszeresen jártunk Miskolcra. Sőt, mikor még életemben nem jártam itt, már tinédzserként is kívülről tudtuk és énekeltük, hogy „Miskolc mindig várni fog.” Akkoriban még csak a közönség soraiban foglaltam helyet a koncerteken, például a P. Mobilén. Az tehát máig is igaz, hogy a borsodi megyeszékhelyen nagyon jó bulik vannak. Miskolc egy dögös, kemény város, a miskolciak nincsenek elpuhulva és eldiszkósodva, kemény férfiak és nők laknak ebben a városban. Ez egy „ős-rock közönség”! Egyébként meg ha nem zenészként jövök errefelé, akkor is Miskolcon találkozom az olaszliszkai barátaimmal – árulta el az énekes.

Mint mondta, kamaszkorában még állt a koncerthelyszín másik oldalán, de valójában nem szereti a tömeget. Ez azonban mindenképpen meglepő egy zenésztől, aki a tömegek rajongásáért lép színpadra. Ezt viccesen úgy magyarázta, hogy elment egy koncertre, ahol látta, hogy a nézőtéren sokan vannak, a színpadon meg kevesen, és akkor döntött úgy, hogy inkább ott szeretne állni, ahol nincs tömeg, és zenész lesz.

A zenész másfél évvel ezelőtt vált el második feleségétől, akitől tizennégy éve született egy lánya. Luca édesapjával él 2017 óta. – Nem könnyű egy kamasszal élni, pláne, ha lány, de ennél szebb teher, nem tudom, van-e a Földön. Én amúgy is egy gyerekszerető ember vagyok, három gyerekem van. Életem legszebb korszakai, mikor a gyerekekkel lehetek. Persze Jézus Krisztus van az első helyen, rögtön utána a zene és a család, a többi meg nem számít – összegzett Takáts Tamás.

További hírek

Olvasnivaló