Ugrás a tartalomra

A DVTK-s Guzi Blanka célja, hogy kihozza magából a legtöbbet az olimpián

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. július 23. kedd 06:24
Guzi Blanka öttusázó egy hónappal ezelőtt világbajnoki ezüstéremmel váltotta meg repülőjegyét Franciaországba, az ötkarikás játékokra. Jelenleg a legjobb hazai versenyző a női világranglistán.
Fotó: Mocsári László


Guzi Blanka gyermekkori álma volt, hogy kijusson az olimpiára. A DVTK 25 éves öttusázójának ez az első olimpiája.

A DVTK Stadionban tartott hétfői sajtótájékoztatón  az egyéniben ezüstérmes, csapatban világ- és Európa-bajnok sportoló elmondta, hogy nem kizárólag számokban gondolkozik. Egyrészt megpróbálja úgy megélni az ötkarikás játékokat, mint valóra vált gyermekkori álmát, s mint egy különleges eseményt, amelynek minden pillanatát kiélvezi, hogy később töltekezhessen belőle. Másrészt szeretne olyan koncentrált lenni, mint az előző három sikeres versenyén. Szerinte mindenki arról álmodik, hogy olimpiai bajnok legyen, neki is ez a célja, de öttusában nagyon sok mindennek össze kell ahhoz jönni, hogy valaki érmes legyen, főleg a lovaglás miatt.

Ha meg tudja élni a pillanatokat és minden egyes számban ki tudja magából hozni az aznapi maximumot, akkor egy kilencedik vagy akár egy tizenhatodik hellyel is elégedett lesz. Hozzátette, ha úgy érzi, a versenyen mindent megtett, amit tudott, akkor tiszta lesz a lelkiismerete és boldogan jön majd haza. 

Az öttusázó beszélt arról is, hogy az elmúlt héten a felkészülés alatt Budapest és Tata között ingáztak, de fontosnak tartotta azt is, hogy olyan napokat is beépítsenek az előkészületekbe, amikor Miskolcon és Kistokajban - hazai környezetben - is tud futni.

Kállai Ákos, Guzi Blanka edzője kiemelte: nem volt kérdés, hogy a fiatal sportoló részt vegyen az olimpián, hiszen az elmúlt pár nemzetközi versenyen olyan fejlődési íven ment keresztül, amely egyértelművé tette, hogy biztos tagja lesz az olimpiai csapatnak.

Az edző szerint a sportoló eredményessége az olimpiai miliő kezelésén múlik, amelynek a kulcsa az lesz, hogy amikor elkezdődik a verseny, a sportoló mennyire tud majd koncentrálni.

Szabó Tamás, a DVTK főtitkára azt mondta, hogy amikor jó néhány évvel ezelőtt felmerült a régi nagy DVTK újjáélesztésének gondolata az volt a cél, hogy a régióban nevelkedett tehetséges sportolóknak ne csak budapesti egyesületekben legyen lehetőségük arra, hogy világbajnokságokon, vagy olimpiákon szerepeljenek, hanem ezt piros-fehérben is megtehessék. Ez most Guzi Blankának sikerült is. A főtitkár úgy vélekedett, hogy a diósgyőri öttusázó éremesélyesként utazik az olimpiára.

Világi Péter, a DVTK kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy a DVTK ugyan a legnagyobb magyar régiós multisporklub, de nagyon nehéz felvenni a versenyt a fővárosi klubokkal az egyéni sportágakban, úgyhogy különösen büszkék arra, hogy Guzi Blanka a DVTK színeiben lesz ott Párizsban.  

További hírek

Olvasnivaló