Ugrás a tartalomra

Éltető víz - konferencia az Egyetemen

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 22. péntek 15:15
A víz az élethez nélkülözhetetlen természeti erőforrás. Erre az egyszerű igazságra mutat rá újra és újra a víz világnapja, amelynek alapvető célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, az édesvízkészletek veszélyeztetettségére, valamint arra a tényre, hogy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog – erről beszélt Tassonyi Annamária, a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezetének elnöke a víz világnapján, a Miskolci Egyetemen rendezett konferencián.
Fotó: Végh Csaba

Az ENSZ kezdeményezésére 1993 óta minden évben március 22-én ünnepeljük a víz világnapját. A cél, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Ennek jegyében született meg az idei világnap mottója is: „Vizet mindenkinek!”

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere azt mondta, a szlogenről az jut eszébe, hogy Miskolc zöld város. – Mikor vendégek érkeznek Miskolcra, mindig ajánlom nekik, hogy kóstolják meg a csapvizünket, mert nagyon finom. A bükki karsztvíz hazánkban az egyik leggazdagabb és legfinomabb ivóvíz, aminek megóvása a város egyik kiemelt feladata – mondta az alpolgármester. Pfliegler Péter arról is szólt, hogy ősszel járt egy vízzel kapcsolatos ENSZ programon a lengyelországi Katowicében. – Itt Miskolc számos szakember előtt mutatta meg eddigi eredményeit és a jövő terveit. Távoli országok gratuláltak a világszínvonalú víztisztítóhoz, és a szennyvízkezeléshez – mondta az alpolgármester.

A Miskolci Egyetem kimagasló kutatási eredményeivel járul hozzá az ivóvízzel kapcsolatos problémák kezeléséhez. Erről már Szűcs Péter, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja beszélt. A térségben működő kiváló víziközmű társaságok példa értékű munkát végeznek, őket tudják segíteni kutatásaikkal – tette hozzá a dékán. Elmondta: – a Miskolci Egyetem ma Magyarországon a legnagyobb oktatási és kutatási intézmény a felszín alatti vizek vonatkozásában.

A konferencián Csont Csaba az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese a tiszalöki vízlépcső vízgazdálkodásban betöltött szerepéről beszélt. Csiszár Gabriella, a MIVÍZ Kft. ivóvíz-gazdálkodási vezetője a cég szolgáltatási területen végzett innovatív tevékenységét mutatta be. Molnár Attila, az Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt. műszaki igazgatója pedig az elmúlt tizenöt év fejlesztéseiről tartott előadást.

A konferencián adták át a Víz Világnapi Foto-poszter és Szakmai pályázatok díjait is. A tizenharmadik alkalommal meghirdetett pályázatra százötven munka érkezett. Az országhatáron túlról, Szlovákiából, Romániából és Szerbiából is küldtek be alkotásokat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!