Ugrás a tartalomra

Erős földrengéssel kezdődött az új év Japánban

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 01. hétfő 10:23
7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Japán nyugati részét hétfőn – számolt be a CNN. A BBC tudósítása szerint a földrengés még erősebb, 7,6-os volt. Cunamiriadót rendeltek el.
Fotó: Kyodo / Reuters

A Japán Meteorológiai Szolgálat az Isikava prefektúrában található Noto-félszigeten történt földmozgás után cunamiriadót adott ki a tengerpart mentén fekvő Isikava, Niigata és Tojama prefektúrákra.

A földrengés, amelynek mélysége 10 kilométer volt, helyi idő szerint 16 óra 10 perckor következett be az Isikava prefektúrában lévő Anamizutól mintegy 42 kilométerre északkeletre – számolt be a CNN.

A Japán Meteorológiai Szolgálat szökőárriadót rendelt el a Nyugat-Japán partvidékekre. A meteorológiai hivatal szerint akár öt méter magas hullámok is elérhetik a Noto-félszigetet.

A hatalmas rengést a szolgálat szerint erős utórengések sorozata követte. Az amerikai földtani intézet szerint 16:18-kor egy 6,2-es erősségű, 10 kilométer mélységű utórengés következett be Anamizutól mintegy 4 kilométerre délnyugatra.

Anamizutól 58 kilométerre északkeletre 5,2-es erősségű utórengésről érkezett jelentés.

A BBC arról ír, a japán közszolgálati televízióban nagy betűkkel, villogva jelent meg az „evakuáció” felirat, amely felszólította az ott élőket, hogy a téli időjárás ellenére meneküljenek a magasabban fekvő területekre.

Az ország legnagyobb atomenergia-üzemeltetője, a Kansai Electric közölte, hogy az érintett területen lévő atomerőművekben „nem történt semmilyen rendellenes dolog” - írja az index.hu

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!