Ugrás a tartalomra

„Ez a hely valóban unikális”

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 13. hétfő 11:41
Városnézés és Avasi Borangolás Müller Péter Sziámival – nem mindennapi élményben lehetett részük azoknak a hazai és külföldi újságíróknak, illetve magyar hírességeknek, akik Miskolcra érkeztek a hétvégén.

Az Avasi Borangolás keretében szervezték meg az úgynevezett Study Tour-t, aminek köszönhetően a vendégek megismerhették a belvárost és ízelítőt kaphattak Miskolc legnagyobb borgasztronómiai fesztiváljából.

Hazai, illetve külföldi turisztikai, borászati újságírók és magyar hírességek kaptak meghívást az Avasi Borangolás keretében megszervezett programra, aminek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy eloszlassa azokat a negatív sztereotípiákat, amelyek Miskolccal kapcsolatban még élnek.

Juhász Ákos képgalériája

A program nem egyszerű városnézés volt, hanem annál jóval több. Az idegenvezető maga Müller Péter Sziámi volt. A belvárosi séta az Avasra vezetett, ahol a Borangolás már javában tartott.

A vendégek megtapasztalhatták, milyen, amikor élettel telik meg a történelmi Avas. Zsédenyi Adrienn le volt nyűgözve. Azt mondta, jó párszor járt Miskolcon az elmúlt években, de mindig csak koncertre érkezett, és nem volt ideje jobban megismerni a várost.

– Nagyon örülök, hogy megtapasztalhattam, mennyire jó fejek itt az emberek, és hogy a városvezetésnek köszönhetően mennyi minden változott itt pozitív irányban – fogalmazott a Fonogram- és EMeRTon-díjas énekesnő.

A Bortanyában a város vezetői várták a vendégeket, akiknek Kriza Ákos polgármester bemutatta a 21. századi Miskolcot. Beszámolt többek között a Diósgyőri vár rekonstrukciójáról, a strandfejlesztésekről, a Lillafüredi Függőkert, a Lovagi Tornák Tere, illetve a Diósgyőri Stadion megépítéséről. De azt is elmondta, hogy a zöld és okos megoldások terén is élen jár a város.

– Azt szeretnénk, hogy Miskolc a magyarok mellett minél több külföldi számára is vonzó turisztikai célpont legyen. A mostani tájékoztatót követően, biztos vagyok benne, olyan cikkek fognak születni a városról, illetve a Borangolásról, amelyek Miskolc jó hírét viszik – mutatott rá.

A sajtótájékoztató után pincelátogatás következett. Chris Boiling borászati újságíró Angliából érkezett. Még sosem járt Miskolcon. Azt mondta, kíváncsian érkezett ide és nem csalódott. – Sok borvidékén jártam már Magyarországnak, mindegyiknek, így a bükkinek is megvan a sajátossága. Úgy látom, hogy Miskolc is nagy lehetőség előtt áll, a most bemutatott fejlesztések révén még többen fognak ellátogatni a borsodi megyeszékhelyre – vélekedett.

A szakújságíró hozzátette: a vezetett túrán még a belvárosban azon tűnődött, hogy milyen érzések kerítik majd hatalmába, ha megérkeznek a történelmi Avasra; mit fog látni, tapasztalni. – És nagyon meglepődtem! Ez a hely valóban unikális. Hiszen egy modern iparváros van mögöttünk, és rövid séta után egy teljesen más hangulat, a boros pincék hangulata vesz körül minket. Nagyon tetszik – lelkendezett.

A hangulatra egy kicsivel fentebb sem volt panasz. A program a Bormúzeumban folytatódott. Müller Péter Sziámi elmondta, igazi lokálpatrióta, és hozzátette, rögeszméje lett az Avas. – Az az ötletem támadt, hogy magyar és külföldi újságírókat hívok el ide, amikor az Avas azt az arcát mutatja, amilyen lehetne. És szerettem volna kedvet csinálni másoknak is, hogy látogassanak el hozzánk turistaként, vagy akár vásároljanak is egy borospincét. Elugrási esélyt lehet adni így a városnak – fogalmazott.

A programra csaknem húsz újságíró jött el. Érkeztek például a Szeretlek Magyarországtól, az Infovilágtól, Az Utazó magazintól, A HTM Magazintól és az RTL-től is, de itt volt egy amerikai és kolumbiai publicista is.

További hírek

Olvasnivaló