Ugrás a tartalomra

Felújították a megrongált kilátópontot a Felső soron

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. július 07. vasárnap 10:43
Miskolc önkormányzata és az Avasi Borút Egyesület együttműködésében helyreállították a Nagy-Avas Felső soron található kilátópontot, amelyet a koronavírus világjárvány idején rongáltak meg.
Felavatták az újjáépített kilátópontot az Avason. Fotó: Osztie Tibor

A rekonstrukciót az önkormányzat egymillió négyszázezer forinttal támogatta, a létesítmény elkészítését az Avasi Borút Egyesület koordinálta. A kilátópontot Bereczki Zoltán építész tervezte, az építkezésen főként a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola tanulói dolgoztak Mokrai Attila igazgató irányításával.

Galériához kattints a képre!

A történelmi Avason miután a filoxéra a szőlőt kiirtotta, felerősödött a hegy vendéglátó szerepe. Ennek a szerepnek az újbóli megerősítése a célja az Avasi Borút Egyesületnek, a cél elérése érdekében az elmúlt évtizedekben több kilátópontot is létesítettek, ez a mostani, felújított pedig a negyedik a sorban.

Szopkó Tibor alpolgármester átadó beszédében azt emelte ki, hogy miközben az Avas alatt robog a város, itt fenn mintha megállna az idő. Még a klíma is más, lent óriási a hőség, a dombtetőn azonban kellemes a levegő. Az Avasra mindig felnézünk a város többi részéből, ahogy távolról közeledve is az Avasi kilátó alakja tűnik fel először, amely a város nem rég felújított jelképe. De jó innen fentről lenézni is a városunkra, hiszen páratlan a panoráma. 

- Fontos célkitűzésünk volt, hogy az Avas, az avasi pincesor megújuljon és a nagy-avasi oldal is egyre élőbbé, élhetőbbé váljon. Büszke vagyok azokra a civilekre, hagyományőrzőkre, pincetulajdonosokra és itt élőkre, akik sokat tesznek azért, hogy új életet leheljenek ebbe a hegybe. A város részéről egy szót tudok erre mondani: köszönöm - fogalmazott az alpolgármester. 
Hozzátette, az önkormányzat is hozzájárult a kilátó újjáépítéséhez, anyagilag is, de szükség volt a civilek akaratára, kreativitására, szervezőmunkájára is. Az utóbbi években sok fejlesztés megvalósult az Avason, Szopkó Tibor reméli, hogy ez töretlenül folytatódni fog, mert a miskolciak is egyre jobban felfedezik maguknak a városnak ezt a különleges adottságokkal rendelkező helyét.

Az avatóünnepségen a tervező Bereczki Zoltán mellett felszólalt Szunyogh László a város főépítésze, Kapusi Krisztián várostörténész, Jacsó Pál hegygazda és költő, a kulturális műsorról a Miskolczi Pincék Dalárdája gondoskodott.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!