Ugrás a tartalomra

"Fogjunk össze a környezetvédelemért!"

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. november 27. hétfő 17:59
​​​​​​​Környezetvédelmi kiállítás nyílt a Herman Ottó Gimnáziumban hétfő délután. Az eseményen Bíró Tibor, a Szeleta Park Látogatóközpont új igazgatója bejelentette a létesítmény december 14-ei megnyitását.
Fotók: Balogh Csilla

A Fogjunk össze a környezetvédelemért című kiállítás a Környezetvédelmi Nevelők Egyesülete (KÖNE) és a Szinva Környezetvédelmi Oktatóközpont alkalmazható tevékenységét mutatja be. – Bár a két szervezet már megszűnt, de a táblákon lévő oktatási anyagok ma is felhasználhatóak, hiszen a kiállítás anyaga nem csupán az ismereteket gyarapíthatja, hanem a környezethez való viszonyunkat, szemléletünket is formálhatja, példát mutatva a környezet értékeinek védelmére, őrzésére, fejlesztésére – mondta Hegymeginé Nyíry Enikő szervező.

Kárász Imre professzor kiállítást megnyitó beszédében rámutatott, hogy az évezred első évtizede a napos oldalnak nevezhető a környezetvédelem szempontjából. Ekkor volt ugyanis a legpezsgőbb a környezeti nevelés az országban, és itt Miskolcon a Pedagógiai Intézetben alakult ki az a mag, amelyik pezsgővé tette, nem csupán a városban, hanem az egész térségben a környezeti nevelést. A nevelők jelentősége abban állt, hogy miután felmérték a környezeti nevelés helyzetét megyei szinten, stratégiát alkottak a helyzet javítására, és összeállítottak egy széles körben hasznosítható módszertani kiadványt. – A hét tabló a borsodi pedagógusok hajdani innovatív tevékenységét tárja a nagyközönség elé, és olyan példaértékű kezdeményezéseket mutatnak be, amelyeket érdemes lenne visszaemelni a napjainkba – hangsúlyozta professzor a kiállítás méltatásában.

A tárlat bemutatja a Szinva-tanösvényt, a diákvédnökséget, a Szinva Oktatóközpontot és az általa alapított modellértékű diákprogramokat, a tanároknak szóló kompetenciabővítést, valamint a tapasztalatcseréket és az együttműködéseket. 

Fotók: Balogh Csilla

A megnyitón felszólalt Bíró Tibor, a Szeleta Park Látogatóközpont új igazgatója is, aki bejelentette, hogy december 14-én megnyitja kapuit az intézmény, amely a környezetvédelmi értékeket felvonultató új centruma lesz Miskolcnak és térségének. A látogatóközpont akkreditált természetiskolai oktatóhelyként működik majd, és célként fogalmazták meg a környezeti nevelést. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!