Ugrás a tartalomra

Harminc év után rendeződik a hejőparki betontorzó sorsa

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. szeptember 27. péntek 20:20
A kilencvenes évek elején bevásárlóközpontnak tervezték, az építkezés azonban leállt és harminc évig csak egy torzó állt a Futó utcán. A komplexumot azonban a közelmúltban eladták és ismét munkagépek jelentek meg a területen.

Megnéztük, mi történik a hejőcsabai betonváznál - Juhász Ákos képgalériája

Alaposan megváltozott a hejőparki betonváz közvetlen környezete az elmúlt hetekben: a fákat kivágták és a gazt is eltüntették, jelenleg földmunkákat végeznek a területen, amely a hírek szerint a közelmúltban cserélt gazdát. A torzó környékén csütörtökön is nagy erőkkel dolgoztak, amikor fotóriporter kollégámmal, Juhász Ákossal a helyszínen jártunk.

Azt, hogy a telket eladták, megerősítették a helyszínen dolgozó gépkezelők, a vevő kilétére viszont nem derült fény. Azt mondták, nem árulhatnak el semmit. A közeli benzinkúton is megpróbáltunk információhoz jutni, azonban a kávénkat készítő hölgy is csak annyit mondott: abból sejtették, hogy új tulajdonosa van a betonváznak, hogy lekerült róla az eladó tábla, majd nagy elánnal elkezdődött a munka.

Fotók: Juhász Ákos

Megörökölték

Az új tulajdonos kiléte tehát egyelőre rejtély, a korábbit viszont telefonon elértük. Garamszegi Kristóf, a Takarmányszervíz Kft. ügyvezetője megerősítette, túladtak a torzón. „Cégünk elsősorban az ország másik végében, Zala és Vas megyében gazdálkodik. A betonvázat egy hozzánk beolvadt cégtől körülbelül tíz éve örököltük meg azzal a többéves problémával együtt, amit az Miskolcnak jelent” – kezdte.

– Tudatában voltunk annak, hogy szégyenfolt ez a városnak, és eleinte mi is gondolkodtunk a hasznosításon. Az eladás mellett azért döntöttünk, mert a fejlesztésre nem volt lehetőségünk, de szerettük volna, ha az a probléma megoldódik. Örülünk annak, hogy az eladást követően elindult a munka, így most pont kerülhet az ügy végére – jelentette ki Garamszegi Kristóf, majd érdeklődésünkre hozzátette: arról nincsenek információi, hogy a vevőnek mik a szándékai a betonvázzal.

Úgy maradt

A Hejőparkban egyébként 1993-ban kezdődött az építkezés: a betonváz eredetileg bevásárlóközpont lett volna, mégpedig Miskolcon az első, hiszen a Miskolc Plázát és a Szinvaparkot csak hat évvel később, 1999-ben kezdték építeni és egy évre rá, 2000-ben nyitottak meg. A hejőparki komplexum egyébként korabeli sajtóhírek szerint a Shopping City Center nevet viselte volna, öt emeletén számtalan üzlet kaphatott volna helyet az Egyetemváros és Miskolctapolca közvetlen közepében.

A bevásárlóközpontot eredetileg 1994-ben nyitották volna meg, a határidőig azonban nem készült el, előbb 1995 tavaszát jelölték meg új időpontnak, később ugyanezen év nyarát. Aztán egyszer csak levonult a kivitelező, és úgy hagyták a torzót, ahogyan az a mai napig is áll. Az üzlethelyiségek értékesítésével megbízott ügyvéd egy ideig próbálta menteni a helyzetet, azt mondta, csak új kivitelezővel szeretnék folytatni.

Gazdára várt

Ma már tudjuk, a Shopping City Center nem készült el, a torzó pedig több mint három évtizede rontotta a városképet és nem kevés pletyka is szárnyra kelt azzal kapcsolatban. Több urbex, vagyis elhagyatott városi építmények fotózására, videózására szakosodott csapat is bejárta, körbefotózta, így a betonváznak az utóbbi időben országos „hírneve” volt már.

Az eladó tábla aztán tavaly került ki rá, az 5465 négyzetméteres területet és a rajta lévő 4400 négyzetméteres létesítményt 395 millióért árulták. Kapcsolódó hír, hogy egy fiatal miskolci építész, Bodnár Gergely Bence diplomamunkájában nem akármilyen tervet készített a torzó hasznosítására - erről először idén áprilisban számoltunk be. Ő egy, a miskolci Kollektívház tanulságaiból okuló, fiatalokat célzó különleges lakóépületet álmodott ide. Hogy végül ez az elképzelés valósul-e meg, az egyelőre nem tudható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!