Ugrás a tartalomra

Hegesztő-robot laboratóriumot adtak át az egyetemen (Képgalériával!)

Utoljára módosítva
2019. február 26. kedd 11:20
Hegesztő-robot laboratóriumot hozott létre több cég és a Miskolci Egyetem a felsőoktatási intézmény épületében. A napokban tartott átadón kiemelték, a létesítmény az ipari partnerek aktuális igényeit fogja szolgálni.

Képgaléria! Fotó: Mocsári László

A fejlesztő központként funkcionáló hegesztő-robotcella a Gépészmérnöki és Informatikai Kar (GÉIK) Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetének (ATI) szakmai felügyeletével jött létre. A speciális berendezéseket a Rechnen Hegesztőház Kft. és a Lorch Schweisstechnik GmbH biztosította. A megnyitó során a résztvevők megismerhették a korszerű gépeket, valamint a Pannoncad Kft. által telepített hegesztés-specifikus CAD/CAM szoftvert is.

hegeszto_robot_190221ml_6.jpg

Deák Csaba egyetemi kancellár elmondása szerint, a Miskolci Egyetem stratégiai célkitűzése az ipari igények még jobb kiszolgálása, az oktatás korszerűsítése. – Maga a konkrét feladat a kutatásfejlesztési infrastruktúra-reformja. Egy olyan tevékenység, amely lehetővé teszi, hogy még nyitottabbak legyünk a külső ipari partnerek felé - még jobban ki tudjuk szolgálni az igényeiket. Ez jó az oktatásnak, a kutatásnak, az ipari partnereknek és a Miskolci Egyetemnek is – hangsúlyozta a kancellár, hozzátéve:  ebben az évben azonban nem ez lesz az egyetlen ilyen korszerű, infrastruktúra-átadás.

hegeszto_robot_190221ml_8.jpg

Czap László, a Miskolci Egyetem intézményfejlesztési rektorhelyettese arról szólt, hogy naponta találkozhatunk hegesztett szerkezetekkel a háztartási gépektől kezdve, a járműveken át az épületekig. – A digitális technika a hegesztés területére is betört, engem leginkább a hegesztés automatizálása és robotizálása érdekel. Nagyon fontosnak tartom, hogy a hallgatók az alapképzéstől a mester- és szakirányú továbbképzésen át, egészen a doktori képzésig megismerhessék a legújabb kutatás-fejlesztési eredményeket. A most átadott laboratórium olyan helyszín lehet, ahol tapasztalatokat cserélhetnek az érdeklődő szakemberek – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán ötvenkilenc évvel ezelőtt, az országban először indult el a hegesztő szakmérnök képzés.

hegeszto_robot_190221ml_28.jpg

A laboratóriumba a Rechnen Hegesztőház Kft. biztosított egy fogyóelektródás ívhegesztő eljárással üzemelő hegesztő robotot, a szükséges biztonsági és védő felszerelésekkel kiegészítve. A hegesztéshez szükséges áramforrást az osztrák Lorch Schweisstechnik GmbH szállítja. A Rechnen telepített a robot mellé egy forgató berendezést is, amely kéttengelyes kivitelű, részben összekapcsolt a robotvezérléssel. Így univerzálisan, a gyártmány kialakítástól függetlenül kivitelezhető a hegesztés. A rendszer lehetőségeit bővíti egy hegesztés specifikus CAD/CAM gyártástámogató szoftver is, a Tobormaster V7, amely a Pannoncad Kft. jóvoltából áll rendelkezésre. A szoftver teljes egészében leképezi egy virtuálisan modellezett munkatérben a robotcellát.

hegeszto_robot_190221ml_32.jpg

Az átadott rendszer összértéke mintegy 35 millió forint. A projekt konzorciumának tagjai - a Miskolci Egyetem vezetésével - a BorsodChem Zrt., a Robert Bosch Energy and Body Systems Gépjárműelektromossági Alkatrész Gyártó és Forgalmazó Kft. és az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!