Ugrás a tartalomra

Így látnak minket mások – Szeretlek Magyarország, szeretlek Miskolc!

szeretlekmagyarorszag.hu
Utoljára módosítva
2019. május 26. vasárnap 19:39
Két napra Miskolcra érkezett a Szeretlek Magyarország újságírója, és megdöbbent a változásokon, amiken az egykori szocialista iparváros átment: elképesztően sok fejlesztés és kulturális program jellemzi ma már a borsodi megyeszékhelyet meglátása szerint is. Hírünk az országban:

Mind az Avassal, mind úgy általában Miskolccal kapcsolatban ma is sok a közhely és az olyan, negatív előítélet, amiket a település rég meghaladott – írja a Szeretlekmagyarország. Az oldal újságírója két napra érkezett városunkba, amire a Miskolchoz régóta ezer szállal kötődő Müller Péter Sziámi hívta meg. Mint írta, a nálunk töltött két nap után már teljesen más szemmel néz a borsodi megyeszékhelyre: 

Miskolc egyáltalán nem az a füstös gyárváros, ami a legtöbb emberben a neve hallatán még ma is felmerül. Miskolc az egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező nagyváros, ami ráadásul Magyarországon egyedüliként messze az európai átlag előtt jár a megújuló energia és a smart megoldások alkalmazásában – írja a nálunk vendégeskedő újságíró. 

Ugyanakkor gazdaságilag az országos átlagnál gyorsabb ütemben fejlődő, high-tech cégeket vonzó modern iparváros is. Az itt működő sok ezer vállalkozás között autóipari, légi-, sőt űripari cégek is vannak. Itt rendezik lassan 20 éve a nemzetközileg is jegyzett Bartók Plusz Operafesztivált, valamint a színházi és a könnyűzenei élet is rendkívül aktív – folytatta.

Semmihez sem hasonlítható atmoszféra

Meglátása szerint az a városrész, amiről a legtöbb sztereotípiát kell eloszlatni – és ami a látogatásuk fő célpontja is volt –, a már említett Avas.

Fotó: Beregi László

„Mintha a Gellérthegy a Deák tér mögött kezdődne" – írta. A történelmi Avas egy nagy hagyományú, az egész világon semmihez nem hasonlítható atmoszférájú városrész. Mostanában ismét színvonalas vendéglők és több tucatnyi nyitott magánpince teszi vonzóvá a borházak között kanyargó utcácskákat. Az UNESCO Kulturális Szellemi Örökség címre is pályázó Történelmi Avas (a szó eredeti jelentése: „tiltott erdő") egészen egyedi életforma nyomait őrzi.

A történelmi Avas megújulása

Vendégünk kiemelte, a 2010-es választást követően kezdődött el az Avas rehabilitációjának előkészítése. A városvezetés az Avast az óváros részeként és nem különálló egységként kezelte. Azt tűzte ki célul, hogy az egész történelmi belváros rehabilitációja egységes koncepció mentén valósuljon meg. 

Fotó: Juhász Ákos

Az önkormányzat a mintegy 3 milliárd forintos beruházással megteremti annak a lehetőségét, hogy az Avas életre keljen. A cél, hogy a látogatók örömmel jöjjenek ide kikapcsolódni, így a rendezett környezetben a pincetulajdonosoknak megéri majd a pincéket üzemeltetni. Egy egész városrész szolgálja majd a kikapcsolódást, a közösségépítést.

A munka elkezdődött, és több ütemben zajlik majd. A már átadott, felújított Bortanyával ismét megnyílt a Történelmi Avas főkapuja.

Fotó: Parai Roland

Kiemelte továbbá: az egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasági ágazat a városban a turizmus, ami 10 évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt. Volt olyan hónap, amikor 30 nap alatt az 57 ezret közelítette a vendégéjszakák száma. A kereskedelmi szálláshelyeken egy év alatt több mint 3 milliárd forint bevétel keletkezett.

A történelmi Avas megújítása pedig jól illeszkedik a város fejlődési folyamatába. A múlt és a jelen fog összekapcsolódni, ha befejeződnek a munkák. Az igazi, eredeti Miskolc ugyanis nem a Vasgyár, hanem a belváros. A kereskedőváros, aminek az avasi pincék elengedhetetlen részei.

A miskolci borkultúra pedig olyan történelmi örökség, amit ápolni kell. Nincs még egy ilyen helyszín az országban, mint ez. A belváros közepén, mégis természeti környezetben egy századokkal ezelőtti életstílust idéző városrészben, a maga 800 pincéjével, amelyek között van, amelyik 400 éves. Az az életmód, amit ez a pincesor lehetővé tett a miskolciaknak, világviszonylatban is ritkaság.

A városvezetés célja az, hogy minél több potenciális látogató figyelmét felhívja a fentiekre. Dolgoznak azon, hogy a történelmi pincesor megkapja az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség címet. Ha sikerrel járnak, az újabb lehetőségeket jelent majd.

(Szeretlekmagyarország)

(Címlapkép: Juhász Ákos)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!