Ugrás a tartalomra

Ismét együtt ünnepelnek

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. október 01. péntek 19:16
Az idősek hónapja megnyitóján az alpolgármester és a MESZEGYI igazgatója is a közösségi élmények fontosságáról szólt.

 
Zenés, táncos rendezvénnyel nyitotta meg az idősek hónapja programsorozatot pénteken Miskolc önkormányzata és a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI). A rendezvényen előbb Gúr Péter Attila igazgató köszöntötte a megjelent szépkorúakat, aki örömét fejezte ki, hogy ismét együtt, közösségben ünnepelhetik az idősek világnapját.

- Az elmúlt másfél év egyik legnagyobb vesztesége éppen az volt, hogy nem találkozhattunk egymással, hogy nem élhettünk át közösségi élményeket, holott ezek az alkalmak nagyon fontosak ahhoz, hogy a lelkileg is egészségesek maradjunk. Azt gondolom, hogy ennek a nehéz időszaknak köszönhetően mindannyian átértékeltük a mindennapjainkat, és azt, hogy mit jelent számunkra egymás társasága, mit jelent a közösség és az ott szerzett élmények. Éppen ezért bízom abban, hogy sokan vesznek majd részt az előttünk álló egy hónapos programsorozat változatos rendezvényein is – jelentette ki a MESZEGYI első embere. 

Varga Andrea és Gúr Péter Attila. Fotó: Juhász Ákos

Október elsejét 1991-ben nyilvánítottra az idősek világnapjává az ENSZ közgyűlése. Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere úgy fogalmazott: fontosnak tartja, hogy az idősekkel ne csupán a világnapon, vagy az ezt követő hónapban foglalkozzunk, „az év háromszázhatvanöt napjában meg kell őket becsülni, gondoskodni kell róluk és tapasztalataikra építeni kell.”

- A mögöttünk hagyott nehéz időszakban, abban a bizonyos rendkívüli helyzetben megtapasztaltuk, hogy milyen az, amikor úgy tudjuk szeretteink biztonságát elősegíteni, hogy visszafogjuk magunkat és a közvetlen érintkezést is elfeledjük. Kétségtelenül nehéz volt ezt megélni, de azért tanulhattunk is belőle. Az idősek ellátása kapcsán ugyanis Miskolcon egy olyan példaértékű közös munka kezdődött, amiben a szociális ellátásban dolgozóktól, a rendészeken, vagy az egészségügyi dolgozókon át a város valamennyi lakója együtt dolgozott a szépkorúak biztonsága érdekében. Mi miskolciak bebizonyítottuk, hogy összetartozunk, számíthatunk egymásra és, hogy valódi közösségként működünk, aki ha kell, segítséget nyújt tagjainak – mondta a városvezető.

Az alpolgármester hozzátette: tapasztalatai szerint a járvány eddigi három hulláma után városszerte felértékelődött a közösségek értéke. „Olyan ez, mint az egészségünk. Addig, amíg minden rendben van, természetesnek vesszük, aztán amikor megjelennek a bajok, akkor kezdjük el valódi értékként kezelni. Nos, valahogy így van ez a közösségekkel is: sokkal jobban becsüljük az élő, működő közösségeket, melyek az idősebb korosztály számára is találkozási pontot jelentenek az idősebb korosztály számára is” – hangsúlyozta Varga Andrea, aki reményét fejezte ki, hogy a közösséget, mint értéket a járványhelyzet múltával is a helyén tudjuk majd kezelni. 

A programsorozat megnyitója Eperjesi Erika előadásával, majd a Harc és Táncművészeti Egyesület Show-tánc bemutatójával zárult. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!