Jubileumi pálinka- és párlatversenyt rendeztek (Képgalériával!)
Jubileumi QUINTESSENCE Pálinka- és Párlatverseny, Végh Csaba képgalériája!
A háromnapos zsűrizés során a 28 fős nemzetközi bíráló csapat közül minden versenymintát minimum 6 szakember (bizottsági, gyors és szárazpróba zsűri tagok vegyesen) értékelt, de olykor 10 bíráló mondott véleményt a pálinkáról. Az éremhatárok a következők voltak: arany 18‒20 pont, ezüst 16‒17 pont, bronz 14‒15 pont.
A zsűri döntése alapján: arany oklevelet kapott 291 (14,5%), ezüst oklevelet 485 (24,2%), míg bronz oklevelet 516 (28,5%) pálinka és párlat. A kereskedelemben kapható minták közül 28 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 47 kategória győztes minta volt. A 2006 nevezett és lebírált mintából 401 volt a kereskedelmi tételek száma, 738 a bérfőzők és 867 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat. (A részletes eredményeket később kapjuk meg – a szerk.)
Takács László, a Quintessence Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója a Miskolc Televíziónak úgy nyilatkozott: amikor 10 évvel ezelőtt elkezdték ezt a versenyt, 46 nevezett minta volt. – Ehhez képest tavaly 1739 minta érkezett, amit úgy gondoltunk, hogy nehéz lesz túlszárnyalni, de idén sikerült: 2006 nevezett tétel volt. Olyan magas ez a szám, amelyet Közép-Kelet-Európában még egy párlat- és pálinkaverseny sem produkált – emelte ki. Mint mondta, egy-egy olyan gyümölcs is megjelent, amiből kevesen készítenek pálinkát, mint például a tűztövis, a josta, a goji bogyó vagy az éjjel levelű fanyarka. – De a slágerek még mindig a kajsziból, a szilvából, a szőlőből készült pálinkák voltak – mondta.
A nevezett pálinkák és párlatok 296 nevezőtől, 164 településről származnak. A pálinkák és párlatok értékelésére január 13‒15-én került sor Ongán.
A nagyaranyérmes, champion pálinkák közül a társadalmi zsűri tagjai szombat este, Lillafüreden, a Palotaszállóban választották ki a közönségdíjas pálinkát. Ekkor tartjották a kereskedelemben kapható pálinkák, míg január 25-én a magán- és bérfőzetett párlatok ünnepélyes eredményhirdetését, szintén Lillafüreden.
Hornung Zoltán, a bíráló zsűri tagja elmondta, először vakon kóstolnak, mely során már arany, ezüst vagy bronz minősítést kapnak a pálinkák. – A nagyarany kiválasztása során már csak az aranyérmes pálinkákat kóstoljuk újra, és kategóriánként döntjük el, melyik a legjobb minőségű termék, amely champion díjat kap – részletezte. Hozzátette: egy pálinka a gyümölcsre jellemző illatokkal, ízekkel, aromákkal kell rendelkezzen, de ettől még nem biztos, hogy kiváló lesz, ehhez kell még valami plusz.