Ugrás a tartalomra

Készek a megye iparán zöldíteni

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. október 22. péntek 18:30
A Mátrai Erőmű régiójának karbonsemlegességi terveiről és lehetőségeiről tartott konferenciát a BOKIK és az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteken, melyen Borsod-Abaúj-Zemplén megye zöld jövőképén túl a globális szénkibocsátás csökkentésének kérdését is körbejárták a felszólaló szakemberek. A szénkivezetés szükségessége okán bonyolított tanácskozásnak a DVTK Stadion VIP terme adott otthont.
Fotó: Mocsári László

Az ország utolsó szénrégiójának klímabarát, biztonságos, hatékony és alacsony széndioxid-kibocsátású átalakításához szánt amolyan útiterv a „LIFE-IP North-HU-Trans” projekt, mely az Európai Unió és a magyar kormány társfinanszírozásával megvalósuló, kilenc éves időtartamú ütemterv. 

A kormányzati háttérintézményt, központi hivatalt, egyetemet, civil szervezetet, megyei kormányhivatalt, helyi önkormányzatokat, vállalkozásokat, országos érdekképviseleti szervezeteket, illetve megyei kereskedelmi és iparkamarákat tömörítő 22 tagú konzorciumot az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezeti. Megyénk érintettségét mindebben a Mátrai Erőmű bükkábrányi bányája szolgáltatja. 

A dispután a karbonsemlegesség diktálta energiaátállást regionálisan kísérő szociális és gazdasági hatások tompítására szolgáló, az úgynevezett igazságos átmenetet szem előtt tartó szempontokat és megoldási javaslatokat vették sorra.  

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az igazságos átmenet jegyében az erőművi dolgozók számára átképzési programokat biztosít, a régió vállalkozásainak mentoring programot tart, de a lakossági szemléletformálásért is tesz. 

A konzultációt megnyitó Bihall Tamás BOKIK-elnök hangsúlyozta: a kibocsátás csökkentését, a szénkivezetést, az innovatív és megújuló energiatermelési-tárolási megoldásokat, a kapacitásépítéseket és a cégek támogatását célzó szakmai programok jelentős szerepet töltenek be hazánk klímatervének végrehajtásában. A jelenlegi helyzetre vonatkozóan egyébiránt megjegyezte: a megannyi bizonytalanság ellenére kijelenthető, hogy a megye gazdasága legyőzte a koronavírust.  

- Magyarország a 2015-ös párizsi megállapodást Európából az elsők között ratifikálta, ezzel vállalva, hogy 2050-re eléri az úgynevezett klímasemlegességet – emlékeztetett Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki hozzátette, határozott lépésekre van szükség az észak-magyarországi szénrégió átalakításában. 

- Az Igazságos Átmenet Alap hazai pályázati forrásai eddig csak Heves és Baranya megyében álltak rendelkezésre, ám a 104 milliárd forint nagyjából egyharmada immár B.-A.-Z. megyéhez érkezik, melyet átképzésre, munkahelyteremtésre, vállalkozásfejlesztésre és rekultivációra fordíthat – húzta alá.

Az értekezleten a Mátrai Erőmű tervezett technológiai átalakításáról, a fenntarthatóság és a környezettudatosság társadalmi vonatkozásairól, valamint a szénrégiók idegenforgalmi beruházásainak ökoturisztikai szemléletformálásáról is szó esett. 
 

További hírek

Olvasnivaló