Ugrás a tartalomra

Két lány, három unoka és négy dédunoka – a kilencven éves Somsák Jánosnét köszöntötték

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 22. szerda 16:26
Sok mindent megtanult élete során. Épp úgy ért a földhöz és a gyümölcsfákhoz, mint a szövéshez és fonáshoz. A kohászatban 20 éven át dolgozott. Az összegyűjtött emlékeit a kohászati múzeumnak szeretné majd adni. Kilencvenedik születésnapján Hollósy András önkormányzati képviselő is felköszöntötte.

- Ajándékkal készültünk, polgármester úr üdvözletét is hozva – köszöntötte a kilencven éves Somsák Jánosnét, Ida nénit Hollósy András önkormányzati képviselő. Miniszterelnöki emléklapot is kapott, a polgármesteri hivatal összes dolgozója nevében pedig Szomorné Takács Tünde köszöntötte.

Tiszaladányban született, 1929-ben. Sok mindent megtanult gyerekkorában, értett a mezőgazdasági munkához, de tudott szőni és fonni is.   – Emlékeznek azokra a kukoricahéjból készült szatyrokra? Én egy nap alatt megkötöttem abból kettőt – emlékszik vissza Ida néni.  Aztán a TSZ-ben dolgozott, húsz éven át - nyugdíjba vonulásáig – pedig a kohászatban.

Nyolc hónaposan, 1954-ben meghalt kisfia. Azóta két lánya, három unokája és négy dédunokája van. Nagyon büszke rájuk, ketten közgazdászok lettek, egyik unokája pedig mérnöki diplomát szerzett.  

Az egyik legszebb gyermekkori emléke az, amikor 10 éves korában koszorúslányként édesanyja megtanította táncolni. Eleinte csak elméletben. – Azt mondta édesanyám, hogy a csárdás ide kettő, oda kettő. Megjegyeztem. A foxtrott hátra hármat, kettőt oldalra. Ezt is megjegyeztem. Hogy kell a keringőt járni? Belépsz előre és vissza is egyet. Aztán jött a tangó: hátra négyet, oldalra kettőt. Már tudtam, hogy kell táncolni, de még nem táncoltam – mondta nevetve. Aztán persze nagy sikert aratott újdonsült tánctudásával az esküvőn.

 Ma már nehezen jár, régen nem hagyta el a lakását. Olvasni szeret, de néhány sorozatot is szívesen megnéz. Például a Rex felügyelőt, mert az a kutya egykori németjuhászára, Cézárra emlékezteti, akinek a nevét is egyik unokája adta.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!