Ugrás a tartalomra

Kilencven milliót érő kazettát loptak

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 07. hétfő 19:59
Ítélet született azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik egy hejcei ingatlanból eltulajdonítottak egy 90 millió forint készpénzt tartalmazó pénzkazettát.
Fotó: Bien.hu

Az Encsi Járásbíróság megállapította, hogy az első- és másodrendű vádlott – az eljárás során fel nem derített, de a sértetti család anyagi helyzetét és lakóingatlanát jól ismerő személytől – tudomást szerzett arról, hogy a sértettek nagyobb összegű készpénzt tartanak otthonukban, továbbá a pénzkazetta pontos helyéről is volt információjuk. A vádlottak elhatározták, hogy az ingatlanba betörve azt megszerzik - osztotta meg a bűntény részleteit portálunkkal közleményben Homa-Hajdu Eszter, a Miskolci Törvényszék Sajtóosztályának szóvivője. 

Ismeretlen társuktól származó „füles” alapján a betörés időpontját a család távollétének ismeretében választották meg. Amikor a sértettek egynapos kirándulásra indultak, a vádlottak sötétedést követően a házhoz mentek, ahol az elsőrendű vádlott átmászott a kerítésen, majd a bejárati ajtó egy részét betörte és a zárban hagyott kulcs segítségével bejutott az ingatlanba. Társa ezalatt a közelben várakozott gépkocsijával. Az elsőrendű vádlott kizárólag a fém pénzkazettát vette magához, mellyel sietősen távozott. A két vádlott és ismeretlen társuk a pénzt egymás között elosztotta - részletezte a közlemény. 

A bíróság az első- és másodrendű vádlottat különösen nagy értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettében találta bűnösnek, melyet a másodrendű vádlott bűnsegédként követett el. Az elsőrendű terheltet 8 év, míg társát 5 év szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 8, illetve 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, megállapítva, hogy az elsőrendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság a harmadrendű vádlottat – bizonyítottság hiányában – felmentette a bűnsegédként elkövetett lopás bűntettének vádja alól. A büntetés kiszabása során súlyosító körülményként esett latba az első- és másodrendű vádlott büntetett előélete - tudatták. 

Az ítélet nem jogerős, az első-és másodrendű vádlott és védőik felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést, az ügyészség pedig három munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat megtételére - zárták. 

További hírek

Olvasnivaló