Ugrás a tartalomra

Közel nyolcezren voltak kíváncsiak a Déryné Fesztiválra

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 24. szerda 10:28
Összművészeti programkavalkád, ingyenes színházi, zenei és családi programok várták mindazokat, akik július 17. és 21. között ellátogattak Sátoraljaújhelyre.
A Déryné Fesztiválon / Fotók: magánarchívum

Az eseménysorozatnak immáron negyedik éve a Zemplén fővárosa és környéke ad otthont. A több mint hetven programot felvonultató rendezvényen rekordszámú fesztiválozó, közel nyolcezer fő fordult meg az öt nap alatt - adta hírül portálunknak közleményben Szabó Zsuzsanna kommunikációs menedzser. 

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés volt a színházi produkciók iránt: öt napon át, öt teltházas előadás valósult meg a fesztiválon több mint kétezer néző részvételével. A rendezvényt a Déryné Társulat: A Tündérlaki lányok című produkciója nyitotta, emellett látható volt a Csiky Gergely Színház nagysikerű musical-revü darabja, az ÁjLávJú, a Viharsarok Táncszínház: A szőke ciklon című táncelőadása, valamint a Déryné Társulat: Patika című produkciója. Móricz Zsigmond színművét, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadást a zárónapon tekinthették meg a nézők, amelyet a telihold fényében fürdő táncház követett Berecz István és Váradi Kincső vezetésével - számoltak be a szervezők.

Viharsarok Táncszínház

Fantasztikus hangulatú koncerteknek adott otthont az Ungvári Pincekert. Fellépett többek között az Aurevoir., a Ferenczy György és az 1ső Pesti Rackák, a Góbé, a Magashegyi Underground, és a The Biebers. Szeretetteljes koncertet adott az erdélyi 4S Street, a zenekar frontembere, Alin Nicuta az utolsó dal előtt az alábbi sorokkal mondott köszönetet a rajongóknak: „Az otthon nem attól otthon, hogy drága cifra palota, az otthon attól otthon, hogy valaki várjon minket odahaza. Köszönjük szépen, hogy mi itt otthon éreztük magunkat ma este!” - osztották meg. 

A festői Zsólyomkai pincesoron 55 éves jubileumi koncerttel ünnepelt a Kaláka, visszatért Újhelyi Kinga és zenekara, Pataki Szilvia a Karády-estjével, Tom Lumen gitárjátékával ajándékozta meg a közönséget. A fesztivál fénypontja a világhírű szerb trombitaművész és zenekara, a Boban Markovic Orkestar koncertje volt. A balkáni virtus azonnal táncra perdítette a tömeget, igazi örömzenét, világszínvonalú muzsikát hallhatott a sátoraljaújhelyi közönség - tudtuk meg. 

A Kaláka koncertje

Széphalmon a kisgyermekeket papírszínház és bábszínház várta, de volt mesemondás, íjászat, koncert és hangszersimogató, valamint kézműves foglalkozás is. A gyermekprogramok sorát gazdagította a Zenthe Ferenc Színház: A vén diófa titka című produkciója, valamint a Szegedi Pinceszínház: Vitéz László című előadása - sorolták

„Igényes programok sorozata, kiváló társulatok, finom ételek, italok, jókedvű emberek, élményekkel teli órák és hatalmas érdeklődés a közönség részéről. Ez jellemezte a 4. Déryné Fesztivált. Boldog voltam és büszke, hiszen régen láttam ilyen sok elégedett és felhőtlenül szórakozó embert. Ez aztán fesztivál volt a javából! Köszönjük a kulturális kormányzatnak, Halász János úrnak, Kis Domonkos Márknak, Sátoraljaújhely Közművelődési-díjjal kitüntetettjének, a Déryné Program igazgatójának! Köszönjük a helyi munkatársainknak és azoknak, akik bármilyen módon segítették a rendezvény sikerét! Már csak alig 360 nap és újra Déryné Fesztivál! Zemplén fővárosa visszavárja Önöket, mindenkit, aki együtt vallja velünk: ’Színház mindenkinek!’” – emelte ki Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely októbertől hivatalba lépő polgármestere. 

Óriásbábok a fesztiválon

Második alkalommal rendezték meg a Déryné Program és a Rákóczi Szövetség közös szervezésében a KultCampet. A tábori élményeket és a fesztivál-életérzést ötvöző három napos eseményen közel 400 középiskolás vett részt a Kárpát-medencéből. A diákok zenei, színházi, valamint képzőművészeti alkotófolyamatokba kapcsolódtak be. A zenei csoport programjában szerepelt dalszövegírás, zeneszerzés, valamint a koreográfiát is a táborozók álmodták meg. Ezen felül klipet is forgattak, amelyet a helyszíni stáb élőben vágott meg. A színház-tematikai foglalkozásokon József Attila verseket adaptáltak színpadra, míg a képzőművészeti csoportban fotós workshopon vehettek részt a diákok. A közösségi élményt erősítette Járai Márk akusztikus koncertje, fellépett Nyári Dia, H. Varga Tamás, de táncház is helyet kapott az esti programok között - számoltak be. 

Fotózkodás a KultCampen Járai Márkkal, a Halott Pénz zenekar énekesével

A tábor összeforrott a KultCamp tehetségkutató versennyel. A zsűriben Vida Gábor koreográfus, Várnagy Andrea Liszt-Ferenc díjas magyar zongoraművész, valamint Szent-Ivány Kinga koreográfus, tánctanár kaptak helyet. A győztes Kancsár Ábel lett, aki széleskörű tehetségéért nyerte el a tábor ásza címet, továbbá a zsűri különdíjjal jutalmazta Csizmazia Katinkát, Rosta Angélát és Takács Larát saját költeményeik bemutatásáért. 
"A tehetség egy csoda, a csoda bennetek van, higgyétek el, ha elég kitartóak vagytok, valami nagyszerű fog belőle születni. Ez nem egy lezárás. Ez egy kezdet. A folytatás csak rajtatok áll." – osztotta meg gondolatait a diákokkal Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója a záróünnepségen.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!