Ugrás a tartalomra

A Közútnál már beköszöntött a „tél” 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. november 10. péntek 13:30
A raktárakat feltöltötték szóróanyaggal és a gépszemléket is elvégezték az állami útfenntartó cégnél. Téli üzemük péntek hét órakor ezennel kezdetét is vette.
Fotók: Juhász Ákos

Bár az időjárás még javában őszies jeleket mutat, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hagyományainak és törvényi kötelezettségeinek megfelelően november 10-ével téli üzemmódra váltott. Eszerint innentől tizenkét órás váltott műszakokban, non-stop állnak rendelkezésre – s amennyiben az időjárás úgy alakul, máris rákapcsolnak a síkosságmentesítésre és a hóeltakarításra. Az ehhez kapcsolódó előkészítő munkákat, vagyis az utak kátyúzását, a hóvédművek kihelyezését, az ügyeleti szolgálat megszervezését és a gépszemléket már korábban elvégezték a cég szakemberei.

A Magyar Közút 80 mérnökségén, 19 megyei és központi irányításán keresztül több mint 2600 munkatárs dolgozik idén a téli üzemben. Ehhez 709 hóekével felszerelt teherautó, 175 rakodógép és 124 hómaró is társul majd. Rendkívüli időjárási helyzetekben pedig országosan 651 úgynevezett lehívható munkagépet is bevethet majd a közútkezelő.

A helyi tudnivalókat és műszaki részleteket ezúttal is a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei igazgató ismertette a sajtóval. Peiker Tamás kiemelte, miután feladatkörükből tavaly a gyorsforgalmi utak üzemeltetése kikerült, így a korábbi esztendők fényében – az enyhe tél mellett – jelentősen csökkentette tavalyi mutatószámaikat. Habár ez országos szinten ezerkétszáznál is több kilométernyi autópályát, autóutat jelent, viszont még így is harmincegyezer kilométernyi köz-, fő-, mellék-, kerékpár-, valamint össze- és bekötőutat üzemeltet az állami útfenntartó országszerte.

Abban Peiker Tamás elmondása szerint továbbra sincs változás, hogy az utak takarítását és szórását hierarchikus sorrendben végzik. - Az első és másodrendű főutakon kezdünk, utána a nagy forgalmú mellékutakon dolgozunk, és csak ezt követik a kisebb forgalmú összekötő és bekötőutak – húzta alá.

Hozzátette: az időjárással kapcsolatos adataik elsődlegesen az Országos Meteorológiai Szolgálattól érkeznek, de a mérnökségek meteorológiai állomásainak az adatait, a rendelkezésre álló kamerák képeit, az útellenőrök információit, a társszervek (katasztrófavédelem, rendőrség) jelzéseit és a lakossági bejelentéseket is folyamatosan nyomon követi.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!