Ugrás a tartalomra

Lettországban, Máltán és Szlovákiában elkezdődött, Csehországban lezárult a szavazás

MTI
Utoljára módosítva
2019. május 25. szombat 19:24
Lettországban, Máltán, Szlovákiában is megkezdődött szombaton az európai parlamenti szavazás az EP -választások harmadik napján, Csehországban pedig lezárult az előző nap megkezdett, kétnapos szavazás.

Csütörtökön az Egyesült Királyságban és Hollandiában, pénteken pedig Írországban már lebonyolították az EP-választást.

Szlovákiából tizenhárom, Lettországból nyolc, Máltáról hat képviselő jut majd be az újabb ciklus elején az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt ismét 751 tagú testületbe.

Lettországban és Szlovákiában a bekerüléshez 5 százalékos küszöböt kell átlépni, Máltán ezzel szemben nincs bejutási küszöb.

A szavazóhelyiségek mindhárom országban még szombaton bezárnak, de az eredményeket majd csak vasárnap este teszik közzé, miután az összes tagállamban véget ér a voksolás.

Legutóbb, 2014-ben Szlovákiában a választásra jogosultak 13 százaléka szavazott, Lettországban ez az arány 30,2, Máltán pedig 74,8 százalék volt.

Csehországban becslések szerint magasabb, 25 százalék körüli volt a részvétel az idei EP-választáson, mint öt éve. Akkor az arra jogosultak 18,2 százaléka járult az urnákhoz.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!