Ugrás a tartalomra

Megfékezhetetlennek tűnik a sertéspestis - online képzés indult a vadászok számára

Utoljára módosítva
2019. január 22. kedd 12:32
Fokozódnak az észlelt sertéspestises megbetegedések, a vírus terjedése megfékezhetetlennek tűnik, egyelőre sem gyógyszer, sem vakcina nem áll ehhez rendelkezésre. A veszélyre való tekintettel, Országos Magyar Vadászati Védegylet javaslata alapján, a napokban online képzés indult a vadászok számára.

vaddiszno.jpg

Az afrikai sertéspestis a házi sertések és vaddisznók heveny, lázas általános tünetekkel, test-szerte vérzésekkel járó, vírusos betegsége. A kórokozó vírusra jellemző, hogy ellenálló képessége a környezeti hatásokkal szemben igen nagy, nem hőkezelt termékekben, illetve nem ártalmatlanított sertés- vagy vaddisznótetemekben hónapokig fertőzőképes marad.

A fertőzést legutóbb a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei  Hangony község határában, a betegség szempontjából magas kockázati besorolású területen mutatta ki január 13-án egy elhullott vaddisznóban a Nébih laboratóriuma. A járványügyi nyomozás folyamatban van. Az elmúlt négy hónapban az e területről beküldött több mint 150 – főleg az állománygyérítés során kilőtt vaddisznókból származó – minták eddig negatív eredményt mutattak.

sertespestis.png

Forrás:nebih.gov.hu

A Nébih oldalán található interaktív térképen nyomon követhetjük hol ütötte fel a járvány a fejét, a friss előfordulásokat a kék jelzés mutatja. Az országos főállatorvos által előírtak szerint a fertőzött területen egyéni vadászatot csak járványvédelmi képzésen részt vett és eredményesen levizsgázott vadász folytathat, ahogy társas vadászat vezetésével is csak ilyen szakember bízható meg. 

Az afrikai sertéspestis vírusával fertőzött területen való egyéni vadászat feltételeként az előírt járványvédelmi képzés elvégzéséhez és az erről szóló tanúsítvány megszerzéséhez az Országos Járványvédelmi Központ a Nébih távoktatási oldalán keresztül online is segítséget nyújt a vadászok számára, január 14-től. Az online felületen elérhető információkat, utasításokat, előírásokat folyamatosan frissítik. Így nem csak a képzés résztvevői, hanem a megyei állategészségügyi hatóságnál  korábban vizsgát tett vadászok is bármikor hozzájuthatnak a legfrissebb rendelkezésekhez, nemzetközi tapasztalatokhoz, a járványhelyzet aktuális állásáról.

Az "ASP járványügyi képzés vadászok számára" c. e-learning képzés elérhető a NÉBIH távoktatási portálján, az EDU-n, a portál használata regisztrációhoz kötött. A képzés a Kezdőoldalon az Ajánlott kurzusok menüpontból érhető el a kurzus nevére kattintva, vagy az közvetlenül az alábbi linken.

A képzés tananyaga a segédanyagokkal együtt elérhető online, illetve letölthető pdf formátumban is. Online vizsgázni csak a tananyag elolvasását követően lehet 2019. január 14. és december 13. között. Sikeres vizsga után a tanúsítvány rögtön letölthető.

sertespestis-.jpg

Az afrikai sertéspestis különös veszélye, hogy az élő sertések vagy az azokból előállított termékek kereskedelme, valamint a vaddisznók mozgása révén, igen gyorsan terjed. A betegséget okozó vírus a beteg állatról másik állatra testváladékok vagy vér útján közvetlenül is terjed. A házi sertések elsősorban fertőzött vaddisznókkal való kontaktus révén, beteg házi sertések állományba hozatalával, illetve állati eredetű terméket tartalmazó élelmiszerhulladék etetésével fertőződhetnek. Szerepe lehet a vírus mechanikus átvitelében bármilyen, a fertőzött állatok gondozásakor használt eszköznek, vagy akár ruhának is.

vaddiszno-.jpg

A betegség tünetei a fertőződést követően 3-15 nappal alakulnak ki és elég változatosak lehetnek, de szinte minden esetben magas 40°C feletti lázzal járnak. A megbetegedett állatok bágyadtak, étvágytalanok, inkoordinált lehet a mozgásuk, esetenként hánynak és hasmenésük van; a fülek, a farok és a lábvégek bőre kékes-lilásan vagy vörösen elszíneződött lehet. Jellegzetesek lehetnek a vérzéses tünetek is de ezek nem minden esetben alakulnak ki, mert az állatok 90 %-a hamarabb (3-5 napon belül) elpusztul. ERgy állományon belül egyszerre az állatoknak csak kb.10-15%-a fertőződik meg. Egyelőre sem a megelőzést szolgáló vakcina, sem olyan gyógyszer, amivel az állatok meggyógyíthatóak, nem áll rendelkezésre. A betegség terjedését csupán a fertőződött állományok gyors és teljes felszámolásával lehet megállítani. A vírusra valamennyi korcsoport fogékony.

A házi sertésen és a vaddisznón kívül más állatot nem betegít meg a vírus, emberre sem jelent veszélyt. ASP-vel kapcsolatos részletesebb információk a NÉBIH oldalán olvashatók.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!