Ugrás a tartalomra

Megkóstolták a polgármester borát, de még nem derült ki, melyik az

Detzky Anna / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. augusztus 10. szombat 07:46
Az előkelő címért idén huszonhat kitűnő környékbeli bor versengett öt kategóriában.
Szakmai zsűri értékelte borkóstolással a borokat / Fotók: Mocsári László

Harmadik éve hirdetik meg a Miskolc Polgármesterének Bora versenyt, amelyet Miskolc és a Miskolc és Környéke Hegyközség, valamint a Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület közösen írt ki. A borversenyre kizárólag a Bükki borvidéken működő hegyközségek közigazgatási területén készült borokkal lehetett nevezni. 

A versengő borokat augusztus 9-én, péntek délután az Avasi Présházban szakmai zsűri bírálta el két bizottságban, borkóstolás keretében. Az eseményen szerkesztőségünk tagjai is megjelentek. A borverseny fővédnöke Veres Pál, Miskolc polgármestere volt, aki más elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni. Az elnöke pedig Hunyadi Judit, Miskolc és Környéke Hegyközség hegybírója, aki a következőképpen ismertette a kategóriákat: fehér bor, vörös bor, desszert bor, natúr bor, hobbi borász. A bíráló bizottságok elnökeinek: Viniczai Sándort és Mészáros Lászlót választották.   

Mocsári László képgalériája

Az eredményhirdetés és a díjak átadása a Bükki Borok Napján, augusztus 17-én, szombaton, 18 órakor lesz az Avasi Présháznál. 

A helyi kultúra része

- A város évszázados kultúrájához hozzátartozik a szőlő- és kertművelés. Miskolcon 11 történelmi borospincesor van az Avason, Görömbölyön és máshol. Egy miskolci polgár azt mondaná, hogy a legfontosabbak a Bükki borvidéken, valamint a Miskolc és környékén termelt szőlőkből készített borok – nyilatkozta stábunknak a borverseny ötletgazdája Borkuti László önkormányzati képviselő, közművelődési és turisztikai tanácsnok. 

- Azt a hagyományt, amit néhány gazda megpróbál sziszifuszi munkával életben tartani, a városnak kötelessége támogatni. Ezzel a régi kertkultúrát is népszerűsítjük, és azt tapasztalom, hogy erre az eljövendő nemzedékben is van igény. Ezért gondoltuk azt, hogy nemcsak a város, hanem a polgármester borát is megválasztjuk minden évben, amiből ez a harmadik alkalom. Tehát ez szimbolikus jelentőségű verseny. Ugyanakkor a szakavatott zsűri által itt díjazott borok a tömegtermelésben is rangot kapnak. Emellett az Avason egyre több olyan boros rendezvény szerveződik, ami nemcsak a miskolciakat, de a turistákat is idevonzza – fejtette ki. 

Bükki borokat népszerűsít

- A verseny megrendezése azért fontos számunkra, mert mi a Bükkben borászkodunk, ahol remek adottságok vannak ehhez. A termőtalaj itt az egyik legjobb Magyarországon. Viszont az egyéb körülmények nem kedveznek nekünk, például az, hogy kevésbé ismertek a bükki borok. Országosan és szűkebb pátriánkban is szeretnénk a bükki bornak nagyobb hírnevet szerezni, akár a borverseny által is – osztotta meg Tamási András, a Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület elnöke a Miskolc Televízió riporterével. 

- Huszonhat bor érkezett be a versenyre, pontosan ugyanannyi, mint tavaly. Egy részük száraz fehér, vagy száraz vörös bor. Néhányan édes, vagy félédes borral neveztek és van egy-két natúr, szűretlen bor is minimális kéntartalommal – sorolta.

Elmondta, hogy a korábbi években csak olyan borokkal lehetett nevezni, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bevizsgált. Az adott borászatnak pedig üzemengedéllyel kellett rendelkeznie. Ez automatikusan kizárta a hobbi pincéket és a bevizsgálatlan borokkal rendelkező pincészeteket. Most azonban ezek a feltörekvő borászok is lehetőséget kaptak a nevezésre, hogy az általuk kitűnőnek tartott nedűiket bemutathassák. Számukra vezették be a különdíjat.  

Az összhatás a fontos

- Nagyon komplex feladat a bírálat. Elkapkodni nem szabad, hiszen egy borásznak a munkáját értékeljük, aki egész évben dolgozott a szőlőben és pincében is – mondta el érdeklődésünkre Viniczai Sándor, az 1. bíráló bizottság elnöke, a Borászati Füzetek felelős szerkesztője. 

- Az első dolog, amit figyelembe veszünk, azok a színek. A fehér borok az arany sárga, vagy szalma sárgáig bármilyen színűek lehetnek. A rozénál is létezik egészen sötét, a vörös boroknál szintén sokféle árnyalat megengedett. A szín megvizsgálása után beleszagolunk a pohárba, ami nagyon fontos információt közöl. Például, hogy mennyire gyümölcsös és milyen mértékben jelennek meg benne az érettség jelei, a hordónak és az évjáratnak megfelelően. Mindezek után következik a kóstolás. Mivel az ember különböző helyeken érzi a szájában az ízeket, ezeket próbálja letapogatni. Aztán kicsi szürcsölünk, nyelünk és levegőt szívunk rá, hogy felszabaduljon a zamat és az alkohol – részletezte. 

Hangsúlyozta, hogy a bornál az összbenyomás a legfontosabb, hogy harmonizáljon egymással a szín, az illat és a zamat. Ez akkor is igaz, hogyha a bor kevésbé testes, hanem inkább vékonyabb, de ennek megfelelő jegyeket hordoz magában. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!