Ugrás a tartalomra

Minap-indító (2024.07.22.) – időjárás, orvosmeteorológia, levegőminőség, útinform, horoszkóp

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 22. hétfő 07:44
Kis felüdülés után visszatér a meleg nyári idő Miskolcon is, a mai maximum 31 fok lesz, rövid záporokkal tarkítva.
Fotó: Osztie Tibor

Időjárás

Hétfőn sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar. Az északi-északnyugati szél nyugaton, északnyugaton és zivatarok környezetében feltámadhat. Kora reggel 15-22 fok várható, a maximumok pedig 30 és 35 fok között alakulnak - írja az idokep.hu.

Orvosmeteorológia

Hétfőn nem érkezik front. A melegben migrén, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint keringési problémák léphetnek fel. Általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság. Zápor, zivatar környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat. 10 és 16 óra között országszerte nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Közlekedésmeteorológia

Hétfőn elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén találkozhatunk záporok, zivatarok következtében vizes, csúszós útszakaszokkal, néhol hirtelen lecsökkenő látótávolsággal.
Az északnyugati szél északnyugaton és zivatar környezetében feltámadhat, így az érintett tájakon csökkenhet a járművek menetstabilitása.
A meleg időben tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk, emiatt mindenképp tartsunk nagyobb követési távolságot! Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben. Hajnalban, reggel nyugaton helyenként pára-, sekély ködfoltok okozhatnak átmenetileg korlátozott látási viszonyokat.

Pollenjelentés: Hamarosan indulhat a parlagfű szezon

Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyáreleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben, még tüneteket nem okozó, alacsony koncentrációban. Az előrejelzések alapján azonban július utolsó hétvégéjére a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja több helyen elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.
A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony-közepes szinten van jelen.
A kültéri allergén gombák spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Levegőminőség

Hétfőre virradóra általánosságban jó a levegő minősége Miskolcon. A Megyei Kórház - Selyemrét - Joyson mérőpontok vonalában pedig megfelelő, a pmmonitoring.hu reggeli adatai alapján.

Útinform

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint:

Lezárások

A július 22 és július 24. között, az Aradi-Barlang utcák kereszteződésében lévő vízelvezető keresztrács javítási munkáinak elvégzése miatt a kereszteződést lezárják. Ezért azt kerülni és megközelíteni a Váradi utca irányból lehet.

A városgazda arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott figyelemmel közelítsék meg a munkavégzés helyszínét, tartsák be a sebességkorlátozásokat, és vigyázzanak az útfelújításon dolgozókra, valamint egymásra. 

A munka idejére fokozott odafigyelést és óvatosságot kérnek a környéken közlekedő járművezetőktől.

A távhőszolgáltatás biztonságának növelése érdekében megkezdődött a Tizeshonvéd utca 16-22 szám közötti területen a távfűtési vezetékek cseréje, ahol július végéig az érintett szakaszon a gyeprácsos parkolót lezárják. 

A Tizeshonvéd u. 18. szám előtt pedig július 30.-ig teljes szélességében lezárják az úttestet.

Félpályás terelésre lehet számítani:

Augusztus 20 u. - Selyemrét u. Kereszteződés
Álmos u. 31
Bartók Béla u. 39
Balassi u. 12
Bencések útja 111
Berekalja u. 9
Csokonai V. M. 100
Dráva u. 2
Enyedi Gy. u. 1
Felmező u. 8
Futó u.-Kapitány u. ker.
Győri kapu 60. sz. mögött
Hock J. u. 7
Hóvirág u.-Baráthegyalja u. sarok
Hutás u. 1
Iglói u. 24/A
Kázmér u.14
Késmárki u.
Kodály Z.u. 88.
Lehár F. u. 4
Lehár F. u. 5
Liszt F. u. 13/b
Meggyesalja u. 38
Nagyszebeni u. 9
Nagy Lajos király u. 3
Negyvennyolcas u.31.
Róna u.
Soltész N. K. u. 4
Soltész N.K. u. 26
Sütő J. u. 6
Szarkahegy u. 2.
Szemere u.20
Szeretet u.16
Szervezet u. 27
Tapoly u.18
Tinódi u.12
Tokaji F. u. 32
Vasverő u. 56-58
Vécsey u.12

Horoszkóp

Kos
Ha olyasmiket szeretnél megkapni, aminek a megszerzése rajtad múlik, akkor csak rajtad múlik a sikered is, de ha másokra hagyatkozol, könnyen csalódás érhet. A fontos dolgokat csak olyanokra bízd, akiknek hajlandó vagy kezébe tenned a sorsodat.

Bika
Kis híján olyan hibát vétesz, ami sok korábbi munkádat kútba dobná, de az utolsó pillanatban kapcsolsz, és még a szakadék előtt irányt változtatsz. Ne aggódj sokáig a helyzet miatt, a legfontosabb az, hogy végül elhárítottad a bajt.

Ikrek
Kicsit lustának érzed magadat ma, legszívesebben egész nap pihennél, vagy egy jó kávé mellett beszélgetnél a kedveseddel. Ha adódik rá alkalom, akkor tedd is ezt meg, ha nem is egész nap, de legalább néhány órára, hiszen rád fér a feltöltődés.

Rák
Nagy munkába fognál, de mindig mikor elkezdenél dolgozni, valami eltereli a figyelmedet. Úgy tűnik, most minden fontosabb, mint a kijelölt feladatok, de légy óvatos, mert a nap végén könnyen megbánhatod ezt a könnyelműséget.

Oroszlán
Mindig rosszul viseled, ha olyanban csalódsz, akiben pedig őszintén megbíztál, és lehet, hogy a mai nap tartogat néhány kellemetlen meglepetést ezen a területen. Nem érdemes azonban túlreagálni a dolgot, hamarosan kiderül, hogy az ügy nem olyan rossz, mint hiszed.

Szűz
Valakinek a látogatására vársz, és szeretnél felkészülni az eseményre, de a körülmények nem engedik, hogy annyi időt fordíts a dologra, amennyit szeretnél. Ne aggódj, a viszontlátás így is örömteli lesz.

Mérleg
Nagy kanállal habzsolod most az élet kínálta lehetőségeket, de vigyázz, nehogy elcsapd a gyomrodat! A sok élvezet mellett a munkára és a jövőd tervezésére is energiát kell fordítanod, különben az édes élvezetek után keserű pirula jöhet.

Skorpió
Jobb, ha túljutsz a nehéz feladatokon, mielőtt a pihenésre koncentrálsz, másképpen a lazítás sem lesz felhőtlen, és a feladataiddal sem úgy haladsz, ahogyan szeretnél. Ha azonban minden a helyére kerül, ideális napot zárhatsz.

Nyilas
Megérdemelt sikereidet élvezed, és külön jól esik, hogy a környezeted is elismeri a teljesítményedet. A motivációt azonban a további feladatokhoz csakis önmagadban találhatod meg, ezért ne is mástól várd a támogatást hozzá.

Bak
Hirtelen elfogy a lendületed, pedig már egészen jól haladtál a teendőiddel. Szorítsd össze a fogadat, és rugaszkodj neki még egyszer a dolgoknak, mert ha átbillensz a holtponton, újra minden jól halad majd, de ha megrekedsz, nehezebb lesz tovább jutni.

Vízöntő
Az utolsó cseppjeit élvezed egy számodra kedves örömforrásnak, de aggodalomra semmi ok, hiszen egy új kihívás újabb élvezeteket tartogat, igaz, a sikerért alaposan meg kell majd dolgoznod, ám az eredmény csak annál édesebb lesz.

Halak
Egyszerre vagy fáradt és izgatott, a figyelmed is megoszlik, így nehezen haladsz a feladataiddal. Ahelyett, hogy tovább erőltetnéd magadat, próbálj inkább kicsit ellazulni, és egyszerre egy dologra figyelni, akkor hatékonyabb leszel. (bien.hu)

További hírek

Olvasnivaló