Ugrás a tartalomra

Minden, amit a választásról tudni kell

minap.hu/MTI
Utoljára módosítva
2019. május 26. vasárnap 07:27
Ma tartják az Európai Parlament tagjainak magyarországi választását. Szavazni 6 és 19 óra között lehet. Kövesse oldalunkon a részvételi adatok, majd az eredmények alakulását. Íme, néhány hasznos információ a szavazással kapcsolatban:

Mit kell vinni a szavazásra?

A szavazáson csak az vehet részt, aki egy fényképes igazolvánnyal: személyivel, útlevéllel vagy jogosítvánnyal és mellette a lakcímkártyájával igazolja magát. A választói névjegyzékbe való felvételről szóló értesítőt nem kötelező magunkkal vinni, de az utóbbi időben lakcímet váltóknak ajánlott.

Fontos, hogy az iratok érvényesek legyenek. Ha nem érvényesek az irataink, a járási hivatalnál vagy a kormányablakban kell újat csináltatni.

Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztattak. Lakóhelyüktől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a 97 617 választópolgár voksolhat, aki ezt szerda délutánig kérte.

A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

A szavazóköri névjegyzék aláírása után megkapja a szavazólapot a pártlistákkal és egy borítékot. Ellenőrizze le, hogy a szavazólapon van-e pecsét. Ha nincs pecsét, szólni kell a bizottságnak. A pártlisták nevéhez körök tartoznak. Ezekben a körökben kell megjelölni a választott pártot a hozzá tartozó körbe tett X-szel. 

Mi történik, ha még 19 órakor sorban áll?

A törvény szerint a szavazás vasárnap 19 órakor fejeződik be, aki eddig az időpontig beállt egy szavazóhelyiségnél a sorba, az leadhatja a voksát, aki azonban azután érkezik, hogy a bizottság egyik tagja beállt a várakozó sor végére, már lemarad az idei szavazásról. 

Rendkívüli nyitvatartás a kormányablakokban és okmányirodákban a hétvégén

Tekintettel az európai parlamenti (EP-) választásra, rendkívüli nyitvatartás van a hétvégén a kormányablakokban, okmányirodákban, hogy a lejárt személyi okmányok helyett újakat igényelhessenek a választópolgárok.

A nyitva tartó kormányablakok és okmányirodák listája ITT érhető el. Az érintett kormányablakok és okmányirodák szombaton 8-14 óra között, vasárnap 6-19 óra között lesznek nyitva a személyazonosító okmányok cseréjéhez, illetve kiállításához.

Az első szavazó jelenlétében zárják le az urnát 

A szavazás megkezdése előtt valamennyi urnát az első választó jelenlétében zárja le a szavazatszámláló bizottság a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, az összes szavazókörben.

A szavazatszámláló bizottság előbb ellenőrzi a szavazás céljából megjelenő első választópolgár személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját, valamint azt, hogy szerepel-e a névjegyzéken. Az első szavazó nem lehet a szavazatszámláló bizottság tagja vagy a jegyzőkönyvvezető.

Vasárnap délig lehet mozgóurnát kérni

Mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be. A kérelmet még be lehet nyújtani online, ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig. Emellett el lehet juttatni a szavazatszámláló bizottsághoz írásbeli meghatalmazással rendelkező meghatalmazottal, valamint kézbesítővel, például futárral vagy hozzátartozóval.

A szavazás napján a mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki a szavazókör területén belül úgy, hogy az urna a szavazókör este 7 órai zárására visszaérkezzen.

A hétvégén is hívható a Választási Információs Szolgálat

A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választással kapcsolatos jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdésekben. Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az EP-választásra vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak. Tájékoztatást adnak továbbá a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről.

A helyi VISZ-ek címét és egyéb elérhetőségeit közzéteszik az NVI honlapján (https://www.valasztas.hu/valasztasi-irodak-elerhetosegei_ep2019).

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!