Ugrás a tartalomra

Miskolc lesz a Creative Region központja

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 08. kedd 15:23
A kormány Creative Region - Határtalan fejlődés programjában Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok és a régió megyéi együttműködve tervezik meg a saját és térségük következő tíz éves fejlesztéseit. Az erről szóló megállapodást még márciusban írták alá, és hamarosan megnyílik a gazdaságfejlesztési zóna koordinációs irodája is a Miskolci Egyetemen. A város összeállította fejlesztési terveit is 2030-ig, amely jelenleg egyeztetés alatt áll.
A négy város vezetői és a kormányzat képviselői Miskolcon találkoztak a közelmúltban. (Fotó: Juhász Ákos)

Veres Pál, Miskolc polgármestere a múlt héten Facebook-bejegyzésében örömteli hírről számolt be: "Magyarország Kormánya a szeptember 4-i kormányülésen olyan fontos döntéseket hozott, melyek minket, miskolciakat érintenek és meghatározzák városunk jövőjét. Közös sikerünk ez, és várhatóan a következő napokban számos részlet is kiderül! A döntés értelmében Miskolcon lesz a "Creative Region - Határtalan Fejlődés" Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna koordinációs irodája: itt zajlik majd az az összefogó munka, amely megalapozza Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, valamint Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza és Szolnok  következő évtizedét."

Az ügy előzményeként március elején jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hogy egy Észak-magyarországi gazdasági övezetet kell létrehozni. Debrecen, Szolnok, Miskolc és Nyíregyháza vezetőinek munkaértekezletén bemutatták és aláírták az új övezet stratégiáját. "Erre a négy megyére és a határon túli területekre koncentrálva egy újfajta együttműködést szeretnénk létrehozni - mondta a miniszter. - Ebben annak van jelentősége, hogy most kezdődik az ezt következő időszak Európai támogatási rendszerének a kialakítása, ott ezek a konstrukciók, kifejezetten pozitívan tudnak szerepelni, azt szeretnénk, hogyha, mindenki profitálna az elkövetkezendő időszak eredményeiből, az eddigiekre építve."

Palkovics László szerint az északkelet-magyarországi térség felkarolása nemcsak a megyeközpontok, hanem a kisebb települések fejlődésére is pozitív hatást gyakorol majd. Végső célja pedig a gazdasági övezet népességmegtartó erejének növelése, infrastrukturális, gazdasági és kulturális fejlesztése, versenyképességének erősítése.

Július végén az érintett három nagyváros polgármesterét és a stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárt látta vendégül a Lillafüredi Palotaszállóban Veres Pál. A városok képviselői egyetértenek abban, hogy a rivalizálás helyett az összefogás a célravezető. "Azt a stratégiát, amit követünk azt mondjuk úgy, hogy közkinccsé tettük - jelentette ki Papp László, Debrecen polgármestere - hiszen abban vagyunk érdekeltek, hogy a régió együtt erősödjön. Meggyőződésem, hogy a régió versenyképessége szempontjából ennek kulcsjelentősége van."

A kezdeményezés célja nemcsak Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár Bereg megyék összefogása, hanem az is, hogy határon túli területek is bekapcsolódjanak. "Szeretnénk egy olyan szabad szemmel is jól látható, akár nagyobb külföldi befektetők szempontjából is jobban értelmezhető gazdasági egységet kialakítani, ahol nem a városok külön-külön saját programjukkal, hanem a régió egészét tekintve közös programmal és közös elképzeléssel, a helyi hagyományokon, kultúrán, a közös múlton alapulva alakítják ki a gazdasági stratégiájukat" - magyarázta Nagy Balázs, stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Többek között a gazdaság, oktatás, kultúra, és a turizmus a fejlesztését szeretnék összehangolni. Az előkészítő munkában a városok összeállították fejlesztési terveiket 2030-ig. Így tett Miskolc is. "A fejlesztési tervekkel, amellyel elkészültünk az első változatban, azt az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak átadtuk - mondta Veres Pál, Miskolc polgármestere. - Az első reakciók nagyon pozitívak, megvolt az első egyeztetés miniszter úrral is, és most a pontosításokon van a hangsúly. Nagy örömünkre Palkovics miniszter úr lesz ennek a régiónak a körzetnek a miniszterelnöki biztosa, kormánybiztosa."

Kormányhatározatban már megjelent, hogy ennek a Creative Region koordinációs irodája a Miskolci Egyetemen lesz. A programban elkészül a következő 10 év régió feladatkiírása gazdaság, infrastruktúra, nemzetpolitikai, szociális, oktatási fejlesztésekről. Debrecen már megkapta az ígéretet a több mint 600 milliárd forintos fejlesztési összegre. A polgármester nagyságrendileg Miskolcnál is hasonló összegre számít.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!