Ugrás a tartalomra

Nyertes ötletpályázattal indítja tájépítész karrierjét

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. november 27. szombat 15:43
Kifejezetten szerethető, jól fotózható, akár jelképpé is válhat – vélekedtek a szakemberek Cseh Noémi ötletéről. Az ő álma lehet az alapja annak a munkának, ami a turbókörforgalom közepére kerül majd.

Amint arról beszámoltunk, szerdán eredményt hirdettek a turbókörforgalom ötletpályázatán. A „Tervezzük együtt Miskolcot!” mottó jegyében írta ezt ki a miskolci önkormányzat a Vörösmarty és a Király utca kereszteződésében, a NIF Zrt. által építendő körforgalom központi látványelemének megtervezésére. Több mint harminc pályázat érkezett be, a legjobbak elismerést vehettek át a városházán. A profi kategóriában a bükkábrányi, egyetemi tanulmányait most záró Cseh Noémi bizonyult a legjobbnak.

– Most végzek az egyetemen, a napokban adtam le a diplomamunkámat, januártól már tájépítészként szeretnék dolgozni, egyelőre még a fővárosban, de idővel Miskolc felé orientálódnék – mesélte érdeklődésünkre.

Fotó: Juhász Ákos

Ismerősei hívták fel a figyelmét az ötletpályázatra, ő pedig kapva-kapott az alkalmon. „Tetszett, hogy egy miskolci projekthez kötődően hirdették meg”, fogalmazott.

Cseh Noémi pályázati munkája

A koncepciótervében egy szalagszerű képzőművészeti alkotás szerepel a turbókörforgalom középpontján. Miskolc főbb látványosságai – az Avasi kilátó, a diósgyőri vár, a Palotaszálló – rajzolódik ki, a Budapest irányából érkezőket pedig egy „Miskolc” felirat fogadja. És mivel ez a szakasz egy betondzsungel a belvárosban, egy oázist szerettem volna létrehozni, a kör alakú szalagot körülfogja egy növénysáv is.

– Ez az első pályázat, amire jelentkeztem, és azonnal nyertem is. Nem találkoztam még saját munkámmal, így duplán örülnék, ha megvalósulhatna a tervem. Szerettem volna, hogy akik behajtanak a körforgalomba, lássák, hogy Miskolcnak milyen látványosságai vannak. A Jezsuita gimnázium diákja voltam, nagyon szeretem Miskolcot, sok élmény fűz ide, mindenképpen szerettem volna itt alkotni valamit, a lábnyomomat itt hagyni. Ugródeszkának sem utolsó ez a mostani első hely – tette hozzá Noémi.

Ilyen lesz...

Szunyogh László főépítész érdeklődésünkre elárulta, az ő tervét szeretnék elsősorban tovább vinni, de több pályázatból is merítenek hozzá ötleteket. A következő lépés az lesz, hogy a beruházó NIF-fel egyeztetnek, majd megnézik, milyen feltételekkel tudják az ötletet kézzel foghatóvá tenni. Igazítani kell a helyszínhez is.

...és ide épül a turbókörforgalom. | Fotó: Parai Roland

– Két dolog szólt Noémi pályázata mellett: először is a művészi megfogalmazás. Miskolc nevezetességeinek sziluettje egy valóban profi terv, ami kifejezetten szerethető, jól fotózható, jelképpé is válhat akár. Másrészt műszakilag is rendben van: megálmodója jól felismerte, hogy nagy a körforgalom, a széleit kell megfogni, ha látványelemeket akarsz odatenni – mutatott rá a szakember.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!