Ugrás a tartalomra

Online konzultáció: fontos ügyek kerültek napirendre

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. április 30. péntek 09:32
A városatyák összesen tizenkét napirendet tárgyaltak: döntöttek a városi fenntartású óvodák átszervezéséről, és az Arany Szarvas patika bútorzatának sorsáról is. Kiderült az is: Szopkó Tibor személyében még egy alpolgármestere lesz Miskolcnak. 

Továbbra is online folytatta munkáját Miskolc képviselőtestülete a járványhelyzet okán elrendelt veszélyhelyzet miatt. A grémium április 29-ei ülésén – hasonlóan az április elején tartott konzultációhoz – tizenkettő úgynevezett döntéskérő indítványt tárgyalt.

Ezek között kiemelt helyen volt az Arany Szarvas bútorzatának jövőjéről szóló indítvány, ennek értelmében a műemlék patikabútorzatát a Herman Ottó Múzeum vagyonkezelésébe adják. Az indoklás szerint a múzeum megfelelő módon, szakszerűen tudná tárolni a bútorokat, sőt, később kiállítási darab is lehetne. Az indítvány úgy fogalmaz: a múzeum vállalja a patikabútorzat állapotfelmérését, valamint a kiállításra való lehetőség megnyílásáig azt is, hogy a Papszer utcai, jelenleg használaton kívüli múzeumépületben szakszerűen tárolják azt.  

Kiderült az is, a hatékonyabb működés érdekében átszervezné az önkormányzati fenntartású óvodák működését az önkormányzat. Az erről szóló napirenddel az intézkedés előkészítésével kapcsolatos elvi döntést hozták meg. Miskolcon jelenleg kilenc óvoda működik, összesen huszonhárom tagintézménnyel. Ezekbe március 1-jei adatok szerint a 2020/2021-es tanévben 175 csoportba több mint háromezer-hatszáz gyermek jár.

Veres Pál, Miskolc polgármestere. Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos


Újragondolt óvodai rendszer

Elhangzott, az átszervezés indoka, hogy a tervezett integrált rendszerben a párhuzamosságokat fel tudnák számolni, hatékonyabban, gazdaságosabban tudna működni a rendszer és csökkenhetne a tagintézmények közti ellátásbeli különbség. Fontos, hogy a tagintézmények a nevüket megtartanák, a gyerekek továbbra is ugyanabba az óvodában, ugyanabban a csoportban tanulnának és természetesen az óvónők, dajkák személye sem változna. Az átszervezés három lépcsőben tud megvalósulni: a mostani elvi döntést, egy véleményezési eljárás követné, mely során többek között az dolgozói és szülői munkaközösségek álláspontját is kikérnék, és ezt követheti a tulajdonképpeni döntés. A mostani tervek szerint az összevonás augusztus 1-jével történne meg.

Módosították az önkormányzat elismeréseinek alapításáról és adományozásuk szabályairól szóló rendeletet is. Erre azért volt szükség, mert a világjárvány miatt ebben az évben sem lesz mód a városi kitüntetések és díjak átadására a hagyományos május 11-ei időpontban, vagyis Miskolc város napján. Ehelyett – 2020-hoz hasonlóan – a tervek szerint és a veszélyhelyzetre irányadó szabályok szerint augusztus 20-án adnák át a díjazottaknak az elismeréseket.  

Szó volt még többek között két környezetvédelmi témájú indítványról is. Elfogadták Miskolc Megyei Jogú Város Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervét (SECAP). A program egyik kiemelt célja a megújuló energiahordozók arányának nagymértékű emelése az energiaellátáson belül. Az így előállított energia káros anyag kibocsátás szempontjából kedvezőbb lehet a fosszilis energiára épülő energiaellátásnál.
Egy másik döntés értelmében csatlakozik Miskolc „Green City Accord – Tiszta és egészséges városok Európáért” – című kezdeményezéshez. Elhangzott, ennek fő céljai a következők: a városok levegőminőségének javítása; a vízfelhasználás hatékonyságának javítása; városi zöldfelületek megőrzése, helyreállítása; a háztartási hulladék kezelésének jelentős javítása vagy a zajszennyezés csökkentése.

Új alpolgármestert neveztek ki

Az online konzultáció végén Veres Pál bejelentette: a pandémiás helyzet miatt ülésezni nem tudó közgyűlés jogait gyakorolva alpolgármesterré nevezte ki Szopkó Tibort, a Velünk a Város frakció önkormányzati képviselőjét. Erről részletesen itt írunk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!