Ugrás a tartalomra

Online konzultáció: újabb családbarát intézkedés Miskolcon

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. december 17. csütörtök 17:29
Veres Pál polgármester 21 indítvánnyal kapcsolatban kérte ki a grémium véleményét, köztük volt a kisgyermekesek bérletének bevezetése is.
Veres Pál polgármester. Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos

Második alkalommal tartott online konzultációt csütörtökön a miskolci képviselőtestület. Ahogyan az ismert, megszokott közgyűléseket a veszélyhelyzet és a járvány miatt meghozott intézkedések miatt jelenleg nem lehet tartani.

Veres Pál az esemény elején emlékeztetett, a jogszabály alapján – csakúgy, mint tavasszal - a közgyűlés feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja, aki az intézmények megszüntetésén, átszervezésén, illetve ellátási körzeteinek módosításán kívül minden egyéb ügyben hozhat döntést, akár közgyűlési rendeletet is alkothat.

Mivel a városvezető számára fontos a grémium tagjainak véleménye, ezért úgy döntött: a közgyűlési témákról online konzultáción egyeztet az önkormányzati képviselőkkel, döntéseit pedig a többség véleményét figyelembe véve hozza meg.

Az online térbe költözött megbeszélésen összesen huszonegy, úgynevezett döntéskérő indítványt tárgyaltak a városatyák. A legfajsúlyosabb téma a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-vel fennálló közszolgáltatási szerződés módosítása volt. Ezen belül is a legfontosabb téma a kisgyermekes bérlet 2021. március 1-jével történő bevezetése volt.

Demeter Péter, a közlekedési cég vezérigazgatója azt mondta, a bérlettípusra már évek óta igény mutatkozik. „Debrecenben már évek óta működik a kisgyermekesek bérlete, és nagyon pozitív a DKV tapasztalata, ezt is vizsgáltuk mielőtt úgy döntöttünk, Miskolcon is érdemes ezt bevezetni” – tette hozzá.

Az új bérlettípus igénybevételére jogosult minden, Miskolc közigazgatási területén lakcímmel rendelkező személy, aki hatóság által igazoltan gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES) vagy gyermeknevelési támogatásban (GYET) részesül. A kisgyermekes bérlet árát a mindenkori tanuló és nyugdíjas kombinált bérlet árával megegyezően, jelenleg bruttó 4.300 forintban határozták meg. További részleteket a jegytípussal kapcsolatban korábbi cikkünkben talál.

Veres Pál hangsúlyozta, az intézkedéssel egy újabb vállalás valósul meg a Nagy-Miskolc programból.

További változás a közösségi közlekedésben, hogy márciustól bevezetik Miskolcon a hatvanperces jegyet, és apróbb módosítás történik a pótdíjazás rendszerében is. Szintén márciustól vezethetik be azt az új vonalhálózatot, melyen nyár közepe óta dolgozik a Menetrendi Munkacsoport. Ezekről a változásokról a közeljövőben részletesen is beszámolunk.

Több indítvány is tárgyalta Miskolc településszerkezetének módosítását is, erre szinte minden esetben a városban működő cégek fejlesztési tervei miatt volt szükség, de szó volt arról is, hogy a Bosch út második szakaszának megépítése miatt szükséges néhány önkormányzati tulajdonú ingatlan helyzetének rendezése is.

A tanácskozáson ismertették a közgyűlés jövő évi munkarendjét is: ha a járványügyi helyzet és az emiatt hozott kormányzati intézkedések is megengedik, 2021-ben először februárban ülhet össze a testület, onnantól pedig ismét havonta tanácskoznak majd.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!