Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor reméli, a bevándorlást ellenzők egész Európában megerősödnek

hirado.hu
Utoljára módosítva
2019. május 26. vasárnap 14:56
Orbán Viktor miniszterelnök azt reméli, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.

„A részvétel tekintetében is és az esélyeket tekintve is több vagyok, mint bizakodó” – mondta a kormányfő, a Fidesz elnöke vasárnap reggel újságíróknak, miután az EP-választáson leadta szavazatát Budapesten, a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben.

Orbán Viktor – aki felesége, Lévai Anikó társaságában érkezett voksolni – kifejtette: a 2014-es EP-választás óta sokat változott a világ elsősorban a migránsválság miatt, és úgy érzi, hogy az emberek ezért a mostani szavazáson nagyobb arányban fognak részt venni. Buzdított is, hogy minél többen voksoljanak.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke felesége, Lévai Anikó társaságában leadja szavazatát az európai parlamenti választáson. MTI/Koszticsák Szilárd

Kiemelte továbbá, hogy mivel listás választásról van szó, egyértelműen tudni lehet majd, melyik politikai erő mögött milyen arányban állnak a magyar választók, ezért szerinte ez a magyar belpolitikát is meghatározó választás. „Nagyon szeretném, ha hosszú éveken keresztül hivatkozhatnánk arra a választási eredményre, amelyet ma érünk el” – tette hozzá.

A miniszterelnök kérdésre arról is beszélt, hogy Magyarországnak világos az álláspontja: elutasítja a bevándorlást, és olyan európai uniós vezetőket szeretne, akik szintén megállítani és nem pedig menedzselni akarják azt.

Kijelentette, a migrációt megállíthatónak tartja – szárazföldön és tengeren egyaránt –, de számos politikus, különösen Nyugat-Európában, arról akarja meggyőzni az embereket, hogy ez nem lehetséges.

Orbán Viktor szerint a migráció témája átszervezi az európai uniós politikai spektrumot, a hagyományos pártcsaládok nem fognak ugyanolyan szerepet játszani a jövőben, mint az utóbbi években. Azt, hogy ki kivel fog együttműködni, a jövő nagy kérdésének nevezte.

Arra a felvetésre, hogy egy korábbi lapinterjúban arról beszélt, Európában az osztrák modellt kellene követni, a kormányfő úgy reagált: „most már az olaszra nyergeltem át”, mert az osztrák megszűnt. Azt kívánta ugyanakkor Sebastian Kurz osztrák kancellárnak – utalva az ottani kormánykoalíció közelmúltbeli felbomlására –, hogy legyen úrrá a helyzeten, és ha ez sikerül neki, akkor „ő egy nagy kancellárja lesz Ausztriának”.

„A bevándorlást meg kell állítani” – hangsúlyozta a kormányfő a közösségi oldalán közzétett videójában is.

A kormányfő közösségi oldalán nem sokkal később újabb videó jelent meg.

A kormányfő a budapesti józsefvárosi Fidesz-aktivisták körében forgatott videóban a vasárnapi európai parlamenti választásokra utalva azt mondta: „változást nem a politikusok, hanem a választópolgárok tudnak elérni, most vagy legközelebb öt év múlva”.

Szavazásra buzdítva hozzátette: „ne szalasszuk el a lehetőséget”.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!