Ugrás a tartalomra

Patthelyzet: a galambok az erkélyére, a tulaj a szomszédjai fejére tojik

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. október 03. hétfő 18:26
Évek óta nyúlik a telepotyogtatott diósgyőri erkély ügye, hiába próbálkozott minden lehetséges helyen az elviselhetetlen helyzetet elviselni képtelen szomszéd.
Fotó: Magánarchívum

Nem csupán esztétikailag, de egészségügyi szempontból is kifogásolható állapotok uralkodnak hosszú évek óta egy diósgyőri társasház erkélyén, amit teljesen birtokukba vettek a galambok. A tulaj nem tesz semmit az ügyben. A felette lakó szomszéd, aki telibe kapja az áldást – kisgyermeke egészségét szem előtt tartva – elhatározta, véget vet az áldatlan állapotnak, ám folyton falakba ütközött.

- Nem merünk szelőztetni, mert tudjuk, hogy számos fertőzés terjed a galambok és a galambürülék által – a négyhónapos kislányunkat féltjük leginkább ettől - meséli Pitkó-Himics Zsanett.

Az ügyet megpróbálták volna házon belül intézni, de ezt ellehetetlenítette, hogy a tulajdonos személyét rejtély övezi.
- Hiába élek itt húsz éve, nem tudom, ki lakik abban a lakásban. Azt kiderítettük róla, hogy több helyen is ez a cím szerepel, mint bejelentett lakhelye, és a postaládát is kiüríti időről időre, mégsem sikerült vele felvenni a kapcsolatot, bárhogy is próbálkoztunk.

Nem látni a megoldást

- 2020-ban úgy döntöttem, a hatóságok segítségét kérem, mert tarthatatlannak vélem az állapotot. Levelet küldtem a Népegészségügyi Főosztálynak, az ÁNTSZ-nek, de még a katasztrófavédelemnek is írtam. A válasz az volt, hogy a járvány miatt nem tudnak az üggyel foglalkozni. Azóta sem foglalkoztak a dologgal. Azóta is folyamatosan keresem a megoldást, írom a leveleket, de a legtöbb helyről rendre azt kapom, hogy az ilyesmi nem az ő hatáskörükbe tartozik.

A lakás tulajdonosa, bár nem él ott, rendesen fizeti a számlákat, így arra sincs esély, hogy a hatóságok emiatt intézkedjenek.

- Utolsó elkeseredésemben a Facebookon is megosztottam a problémámat, hátha valaki tud hasznos tanácsot adni az ügyben. A legtöbb válaszadó olyan úton indult volna, amit már próbáltam. Mások a médiafigyelmet ajánlották, végül e mellett döntöttem. Meg is jelent egy riport egy országos csatornán. Ennek következményeként nemsokára kijött két hölgy az ÁNTSZ-től. Felmérték a helyzetet, jártak az erkélyünkön is. Kiküldtek egy felszólítást, amit nem vett át a tulajdonos. Ennyit tudtak tenni. Büntetést szabhatnak ki még, de ez valószínűleg önmagában nem oldja meg a problémát. Annyit mondtak, hogy talán tovább tudják adni az ügyet a NAV-nak: nekik lenne jogkörük bemenni a házba, kitakarítani az erkélyt és védőhálót felszerelni a galambok ellen, természetesen a lakás gazdájának a terhére. Ez megoldaná a problémát – beszélt a lehetőségekről Pitkó-Himics Zsanett.

További hírek

Olvasnivaló