Ugrás a tartalomra

Plafonig ért a szemét – takarítás után kerítésépítés a Gizella utcában

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. május 24. péntek 16:27
Nagy felületeken omladozó vakolat, foghíjas, rogyadozó tetőszerkezet, beázott helyiségek, sár és bűz fogad minket a Gizella utca 2. szám alatt, ahonnan korábban csaknem egy száz köbméteres, illegálisan lerakott és veszélyes hulladékot is tartalmazó szeméthalmot takaríttatott el az önkormányzat. Helyszíni riport egy olyan ingatlanról, ahol most kerítéssel igyekeznek megakadályozni az újabb szabálysértést.

Tiszta udvar, rendes ház?

Most még szabad a bejárás az ingatlan udvarára, bár az embernek annyira nincs kedve a törött üvegdarabok között szlalomozni, figyelve arra, hogy ne merüljön el a bokáig érő sárban sem, és lehetőleg még a víztócsákat is kikerülje. Az udvart most már csak egy óriási fa foglalja el – el tudjuk képzelni, ahogy terebélyes lombkoronájának árnyékában nyáron mennyire idilli lehetne – egy remények szerint eljövendő szebb világban – kiülni egy padra, és élvezni az életet.

A takarítás előtti felvételek – honnan és ki hordta ide?

Hónapokkal ezelőtt még komolyabb akadályokkal kellett megküzdenie annak, aki be akart jutni az ingatlanba: valószínűleg évek óta halmozódó, vegyes kommunális hulladék halmozódott fel az udvaron, az egykori lakóhelyiségekben (!), ahol a plafonig ért a bomlásnak indult szemét. – A háztartási mellett bizony rengeteg veszélyes hulladék is felhalmozódott itt – mondja borús arccal a Miskolc Holding Zrt. építési, karbantartási főmérnökség vezetője. Kottman Dezső hozzáteszi: a takarításnál találtak kibelezett műanyag tévédobozokat, hűtőszekrény-maradványokat, olyan hulladékot, amit már nem lehetett hasznosítani.

Veszélyes hulladékkal volt tele az udvar

– A szeméthalmokból az látszott, hogy kisteherautókkal, utánfutókkal is hordhatták ide a hulladékot, ami meglehet, lomtalanításból származott. A szemét mintegy húsz méter hosszan, hat méter szélesen, három-négy méter magasságban húzódott az udvaron, óriási mennyiség halmozódott fel. És ez már le volt tömörítve! Több napba telt, amíg megtisztítottuk az udvart, hiszen szelektíven szállították el a hulladékot – ismerteti.

Kottman Dezső: bontás lesz a vége

Beke Tibortól, a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. ingatlangazdálkodási igazgatójától megtudjuk azt is, hogy egy tízfős brigád dolgozott a területen, kisméretű rakodógépeket és szállító járműveket is használva. Még pontos összeget nem tudni, de az ingatlan kitakarítása várhatóan 3-3,5 millió forintjába kerül az önkormányzatnak.

Képgaléria

Kerítést építenek

Az ingatlanon több épületrész kapcsolódik egybe, az önkormányzati tulajdon mellett van egy magántulajdonos is. Kottman Dezső elárulja, hogy az épületek nagyon megrongálódtak, most végzik éppen a statikai állapotfelmérést, hamarosan megkapják a szakvéleményt, de „nagyon valószínű, hogy bontás lesz a vége”, mondja az építési, karbantartási főmérnökség vezetője.

Vaskerítéssel az illegális szemetelés ellen

Annak érdekében, hogy az újabb illegális szemétlerakást meg tudják akadályozni, most vaskerítést építenek az ingatlanhoz, ami újabb több százezer forintot emészt fel. A probléma azonban sajnos nem elszigetelt; más, bontásra váró házaknál is előfordul, hogy gyakorlatilag szétszedik: viszik a fát, a vasat, az épületek életveszélyessé válnak, illetve – mint a mostani esetben is – plafonig rakják szeméttel. Vagy éppen a már lebontott házak helyére pakolják le a hulladékot. Ez körülbelül 20 millió forintos kárt okoz a városnak – ennyibe kerül ugyanis éves szinten az illegális szemétlerakatok felszámolása.

Házhoz megy a szelektív gyűjtés

Pedig Miskolcon országos szinten is egyedülálló a szemétszállítás és a hulladékkezelési rendszer. Évek óta „házhoz” megy a szelektív gyűjtés, és a zöldhulladékot is elszállítja a szolgáltató. Két éve már az üvegeket is elég gyűjtőzsákba rakni és kitenni a kuka mellé, mert ezt is a lakásoktól gyűjtik össze Miskolcon.

Emellett három hulladékudvar (József Attila u. 65., Bogáncs és Lorántffy utca) is működik a városban, itt a lakosok szabályos keretek között tudják leadni az építési és bontási törmeléket, a használt gumiabroncsot, a háztartási lomot, az elektromos és elektronikai hulladékot, de akár még a sütőolajat is. A hulladékudvarok veszélyes hulladékot is befogadnak: szárazelem, akkumulátor, festék- és lakkmaradék, használt motorolaj, növényvédőszer-maradék, fénycsövek és izzók is leadhatók itt. Ráadásul ezért még fizetni sem kell. A hulladék díjtalan leadásához elég felmutatni a lakcímkártyát és személyi igazolványt, valamint az utolsó közszolgáltatási díj befizetését igazoló bizonylatot.

Az önkormányzati ingatlanból ki kell költözniük az oda illegálisan betelepülőknek

Érdemes tudni, hogy egy most készülő jogszabálytervezet szerint a most még szabálysértésnek számító szemetelés, illegális hulladék-elhelyezés a jövőben bűncselekménynek számít majd.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!