Ugrás a tartalomra

Rangos nemzetközi díjat nyert a Műszaki Földtudományi Kar projektje

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. április 16. kedd 16:03
Jelentős elismerést kapott a Miskolci Egyetem részvételével futó nemzetközi Horizon 2020 kutatási pályázat, az Európai Földtulajdonosok Szövetsége (European Landowner’ Organization) „Land and soil management” díját. Az elismerést április 9-én Brüsszelben Dobos Endre, a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézet tanszékvezető egyetemi docense vette át.

A győztes projekt egy társadalmi alapú, önkéntes adatgyűjtésen alapuló talajnedvesség-monitoring hálózat kiépítését tűzte ki céljául, amely adatot szolgáltat az Európai Űrügynökség részére, a talajhasználók felé, valamint a klímakutatás számára. A munkának nagyon sok szegmense van: a tudományosan megalapozott monitoring rendszer kiépítésén, illetve az adatokra épülő geoinformatikai, térképezési és adatértelmezési munkán kívül nagyon sok társadalmi, társadalomtudományi kihívás is részét képezi a projektnek.

Az optimális, talajkímélő és talajjavító, tudatos talajhasználaton, valamint a felelős, környezettudatos talajművelési technikák, technológiák elterjesztésén kívül a társadalmi bevonódás, érdekeltté tétel számos elemét dolgozta ki a projekt, ami a maga nemében egyedülállónak számít. A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatikai Intézetének munkatársai a talajtani és térinformatikai feladatokért voltak felelősek, de sikerült Magyarországot mint mintaablakot is bevonni a munkába. A győztes projekt konzorciumát tizennyolc partner alkotta, tíz ország részvételével.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!