Ugrás a tartalomra

Százszámra visszük vissza a palackokat

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. augusztus 18. vasárnap 12:15
A MOHU szerint az automaták meghibásodásán is igyekeznek úrrá lenni, a problémákat folyamatosan orvosolják.
Fotó: Juhász Ákos

Elérte a 100 milliót a visszaváltott italospalackok, -dobozok és -üvegek száma a magyarországi kötelező visszaváltási díjas rendszerben (DRS) - közölte a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) gyártói felelősségi rendszerének vezetője kedden Biatorbágyon.

Szabó Szilvia a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta: minden várakozást felülmúlt a vásárlók aktivitása és lelkesedése, ahogyan elkezdték használni a rendszert. Hozzátette, hogy pár hét alatt, augusztus közepére már elérte a napi 4-5 milliót a visszavitt italcsomagolások száma.

Szabó Szilvia szerint a százmilliomodik palack visszaváltása igazolja a rendszer bevezetésének helyességét, és azt, hogy a vásárlók elkötelezettek a környezetvédelem, illetve a fenntarthatóság iránt.

– MOHU feladatának tekinti, hogy minden vásárló számára elérhető és kényelmes megoldást kínáljon a palackvisszaváltás területén. Ennek érdekében fejlesztik és bővítik a hálózatot, amelynek rendszerében már több mint háromezer automata és közel ezer kézi visszaváltó működik az országban, és számuk folyamatosan bővül. A cél, hogy a következő években elérjük a napi 6-7 milliós visszaváltási mennyiséget - jelentette ki a cég gyártói felelősségi rendszerének vezetője.

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a MOHU célja az, hogy az italcsomagolások minimum 90 százalékát visszaváltsák Magyarországon. A cégtől most az iránt érdeklődünk, hogyan kezelik az automaták meghibásodását, amire gyakran panaszkodnak az új rendszer indulása óta. A közösségi médiában is sok miskolci (és az ország más részén készült) képet is lehetett látni, melyen a hibát jelző automaták előtt halomban állnak a visszaváltásra odavitt palackok.

Válaszukban azt írták, egy ilyen léptékű rendszerben, amely a teljes lakosságot és az üzleti szereplőket is kiszolgálja, természetes, hogy a bevezetés egy tanulási folyamat minden szereplő számára. Hozzátették, folyamatosan figyelik a visszajelzéseket, és a lehető leggyorsabban igyekeznek reagálni a felmerülő technikai problémákra.

– Az eddig felmerült hibajelenségek nyolcvan százaléka egyébként az automata gyártók által nyújtott telefonos helpdesken keresztül orvosolható volt, amennyiben a boltok jelezték azokat az ügyfélszolgálatnak. Az alkalmazás hibája esetén az appból közvetlenül elérhető az ügyfélszolgálat, a voucher (utalvány) kapcsán pedig az adott üzlet személyzetéhez kell fordulni – részletezték.

A MOHU az érintett kiskereskedelmi egységekkel, az automatagyártókkal közösen gyűjti a tapasztalatokat, hiszen a környezetvédelem közös felelősség – tették végül hozzá.

További hírek

Olvasnivaló