Ugrás a tartalomra

Tíz kicsi bűnügy: a nagy krimilista

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. szeptember 15. szerda 19:08
Ma van a krimi királynőjének, Agatha Christie-nek a születésnapja. Ez alkalomból listáztuk tőle kedvenc regényeinket. Egyet ért a végeredménnyel, vagy Ön szerint van, ami kimaradt?

Dash it all': unseen Agatha Christie letters reveal author's temper | Agatha  Christie | The Guardian

Agatha Christie a 20. század legnagyobb hatású írónője. Krimijeit mai napig sorozatok és nagyköltségvetésű hollywoodi produkciók dolgozzák fel. Művei nem csak az antikváriumok meg régiségvásárok legserényebben lesett nagyvadjai, hanem a könyvesboltokban is széles polc kell a sokadik újranyomásaiknak. Szereplői még mindig a krimi történelem legnagyobb alakjai között szerepelnek, akikhez talán csak Sherlock Holmes fogható.

A brit The Guardian 2009-ben összeállította egy listát a legjobb Agatha Christie bűnügyeket sorolva. Az ő listájuk a következőképp áll össze:

1. Az Ackroyd gyilkosság

2. Ház a világ végén

3. Gyilkosság az Orient Expresszen

4. Az ABC-gyilkosságok

5. Tíz kicsi néger

6. Öt kismalac

7. A ferde ház

8. Gyilkosság meghirdetve

9. Örök éj

10. Függöny – Poirot utolsó eset

 

Top 30 Poirot GIFs | Find the best GIF on Gfycat

Bár angol nyelvterületen játszódik a regények jó része, Magyarországon szintén hihetetlen rajongótábora van Agatha Christie munkásságának: köztük én is. Az én szubjektív listám:

 

1. Gyilkosság az Orient Expresszen

2. Halál a Níluson
3. Gyilkosság meghirdetve
4. TÍz kicsi néger
5. Öt kismalac
6. Poirot Karácsonya
7. A kristálytükör meghasad
8. A titokzatos Kék Vonat
9. A titokzatos stylesi eset
10. A titokzatos Négyes

Murder on the Orient Express (1974) | Columbus Association for the  Performing Arts

Szerkesztőségünkben is tarolt a téma. Össze is gyűjtöttük a MiNap Top 3 kedvenc krimijét az írónő művei közül, rövid indoklással.

Méreg&késszúrás

Hatvani Olivér ügyvezető kedvence a Tizenhárman vacsorára.

- Egészen különleges krimi, hozzá foghatóról nem tudok. No és az Orient Expressz, ahol az egyik bűnjel a zsebkendőn lévő H betű, mely valójában N, ugyanis cirill. A harmadik helyen holtverseny van: ott áll az összes többi regény, mert mind megérdemlik a dobogót.

Agatha Christie: Vacsora tizenhármasban

Zsadányi Karolina titkárság vezető nagy rajongó, így kiforrt véleménye van a témában.

- Az abszolút favorit a Tíz kicsi néger: a remekül felépített történetben gyönyörűen visszatükröződik az emberi pszichológia. Megmutatja, végig vezeti az olvasót a józanésztől egészen az őrületig. Elgondolkodtat.

A második az A kutya se látta: tipikus Poirot-nak való megoldandó feladat. Belevonva az olvasót is a rejtélyfejtésbe. A gond csak az, hogy nem az lesz a gyilkos, akiről az olvasó feltételezné.

A harmadik cím az Örök éj: egy babonáktól, szerelmi szálaktól hemzsegő könyv, ami Miss Marplenek is fejtörést okoz eleinte. A könyv csattanója betekintést enged egy pszichopata elméjébe. Ok és okozat gyönyörű pszichológiai levezetése.

20 And Then There Were None ideas in 2021 | then there were none, film noir  photography, jonathan crane

ABC sorrendben

Tajthy Ákos újságíró szintén fan, gyerekkora óta olvassa a krimi királynőjének regényeit.

- Nekem Agatha Christie krimijei meghatározó olvasmánynak számítottak már egészen kamaszkoromtól, és a mánia mai napig tart. Az első regény azt követően került a kezembe, hogy egy epizódot láttam a David Suchet-féle Poirot történetekből a néhai M-Sat nevű kábelcsatornán. A Bertam Szállóval kezdtem, aztán jött a Nyaraló gyilkosok. Hiába volt Miss Marple az első, a kis tojásfejű belga detektív történetei lettek az abszolút kedvencek. A második elolvasott kötet után eldöntöttem (ez volt „Az Ackroyd-gyilkosság”), hogy a teljes sorozatot megszerzem, és mára nem is állok ebben olyan rosszul. Éppen ezért nekem nagyon nehéz csak három kedvencet megjelölni, de azért megpróbálom.

A harmadik lenne a Az ABC-gyilkosságok, és talán azért, mert mai napig emlékszem, mennyire izgultam az olvasása közben, és szinte szólni szerettem volna Poirotnak, mikor Alexander Bonaparte Cust feladja magát, hogy nem ő a gyilkos. Szerencsére nélkülem is rájött. A második a Gyilkosság a diákszállóban: itt egyrészt nagyon szerettem, hogy Miss Lemon is nagyobb szerepet kapott: ugye az ő testvére vezette a diákszállót, ahol furcsa dolgok történnek, eltűnt a lakóktól néhány különös tárgy például. Másrészt a könyv olvasása közben a sok egyforma hátizsákról eszembe jutottak azok a bugyuta, de nagyon kedvelt táska-összecserélős vígjátékjelenetek. Csak ugye itt a táskáknak teljesen más szerepe volt. Az első pedig a Gyilkosság az Orient Expressen. A krimi sztorija olyannyira rabul ejtett, hogy a karácsonyra megkapott kötetet meg szenteste után egy nappal,25-én el is olvastam. Az Isztambulból induló vonat sokszínű társasága, a gyilkosság, ahol mindenki gyanús, a hóakadály miatt elakadt vonat, a senki által nem várt csavar a történetben….zseniális. Egy időben minden egyes vonatúton, ezt olvastam újra és újra, és ha rám sötétedett közben még az úton, néha megriadtam, ha rámnyitottak, különösen, ha fülkés kocsiban utaztam. És végül a +1: A tíz kicsi néger: mert szerintem az egyik legjobb Agatha Christie-krimi, és még a Family Guynak is készült egy különkiadása, ami a történetet dolgozta fel.

Agatha Christie's Marple" At Bertram's Hotel (TV Episode 2007) - IMDb

Répássy Olívia újságíró inkább a képernyőről ismeri Agatha Christie történeteit.

Agatha Christie-től talán csak egy könyvet olvastam és az is nagyon régen volt. Ezután tettem egy megállapítást: nem tetszett, mert úgy éreztem, olyan végeredményt hoz ki a megoldásban, amire rá sem jöhettem volna, mert nem voltam birtokában fontos tényanyagoknak. Filmen azonban szórakoztatónak tartom. A tíz kicsi indián egyértelműen tökély. Hercule Poirot megformálását sok szereposztásban láttam már, de nekem a legkedvesebb, leghitelesebb, legszerethetőbb David Suchet. A húgom viszont falta a könyveit, egyiket vettem neki a másik után, úgyhogy egyéb kötődésem is van Agatha Christie-hez.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!