Ugrás a tartalomra

Tízezer Kárpát-medencei diákot képez majd az MCC

MTI
Utoljára módosítva
2020. december 31. csütörtök 09:02
Oktatási tevékenységükhöz a fővárosban és vidéki városokban is patinás épületeket újítanak fel, ezek egyike a miskolci Avas Szálló - írja a Mathias Corvinus Collegium főigazgatójával készült interjújában a Magyar Nemzet.
Az egykori Avas Szálló lesz az egyik oktatási helyszín. Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos

Infrastrukturális fejlesztésekre, tízezer Kárpát-medencei fiatal megfelelő képzéséhez szükséges intézmények építésére és felújítására fordítja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) azt a 94,5 milliárd forintnyi támogatást, amelyet az év végén a magyar kormány a kollégium vagyonát kezelő Tihanyi Alapítványnak juttatott. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent interjúban elmondta: Budapesten és a vidéki városokban is tradicionális, patinás épületek szolgálhatják a tudományos-kulturális célkitűzéseket.

Az interjút a Magyar Távoirati Iroda (MTI) szemlézte csütörtök reggel, a cikk szerint az MCC jelenleg kilenc, jövő ősszel pedig már 17 helyszínen biztosít képzési lehetőségeket - mondta, hozzátéve: terveik szerint a jövőbeli fejlesztésekkel 35 településen lesznek elérhetők határainkon innen és túl. Az MCC jelenleg 2500 diákot képez ingyenesen tízéves kortól az egyetem végéig, számuk a következő években tízezer fölé emelkedik majd.
    
Hangsúlyozta: olyan ismereteket akarnak adni, amelyeket a fiatalok máshol nem kaphatnak meg, és kiemelte, hogy a régióban egyedülálló vezetőképzési módszertant biztosítanak az MCC-s hallgatók számára.
    
A főigazgató a lap kérdésére leszögezte: az MCC ideológiailag független, de nem értéksemleges.
    
"Nyíltan vállalunk és képviselünk egyfajta értékválasztást. Az MCC egyik alapértéke, hogy hiszünk a közösségek erejében, és hogy az ember csak ilyen közösségek tagjaként tud kiteljesedni. A magyarság esetében így gondolunk nemzetünk külhoni tagjaira, akikkel elválaszthatatlan érdek- és értékközöséget alkotunk" - fogalmazott.
    
Szalai Zoltán kitért arra, hogy az MCC már most kinőtte a jelenlegi infrastrukturális kereteket. Budapesti központjuk, az egykori munkásőrség országos főparancsnokságának épülete nem méltó egy országos tehetséggondozó intézményhez, azt el fogják bontani, és helyére új épületet emelnek. Emellett a fővárosban és vidéki városokban is patinás épületek szolgálhatják a tudományos-kulturális célkitűzéseket: a pécsi Tiszti Kaszinó, a miskolci Avas Szálló (azt, hogy az épület gazdát cserélhet, és eredeti pompájában újulhat meg, november végén jelentette be Veres Pál, Miskolc polgármestere - a szerk.), és más helyszíneken is egy-egy város, közösség ikonikus épületei, melyek most üresen állnak.
    
A főigazgató kitért arra is: a cél az, hogy az MCC gyakorlatilag fenntartsa magát, ezt szolgálja az állami részvények Országgyűlés általi korábbi átadása, és ezért tartják fontosnak a könyvpiaci terjeszkedést is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!