Ugrás a tartalomra

Tudás, kreativitás, csapatszellem - First Lego League közép-európai elődöntő a Miskolci Egyetemen! (Képgalériákkal!)

Utoljára módosítva
2019. február 27. szerda 16:16
A First Lego League robotépítő és programozóverseny közép-európai elődöntőjének adott otthont szombaton a Miskolci Egyetem. A jövő innovátorainak bajnokságán általános és középiskolások mérték össze tudásukat. A rendezvény témája ezúttal az űr és az űrutazás volt, ezért egy különleges vendég, az első magyar asztronauta, Farkas Bertalan is részt vett a versenybírák munkájában.

robot_lego_verseny_190209ml_38.jpg

Fotó: Mocsári László

A First Lego League közép-európai elődöntőjében három nemzet 15 csapata vett részt, akik a mentoraikkal és szülőkkel együtt izgultak, élvezték a versenyt. A vendégeket elsőként Pfliegler Péter alpolgármester köszöntötte. – Két évvel ezelőtt adódott először lehetőségünk, hogy First Lego League bajnokságot szervezzünk városunkban, ami egyedülálló pillanat volt. A mai nap azonban még jelentősebb, mert a bajnokság közép európai elődöntőjének lehetünk házigazdái, ami világszínvonalon is fontos megmérettetés, a lego robotok építése és programozása terén - hangoztatta.

robot_lego_verseny_190209ml_21.jpg

fotó: Mocsári László

Pfliegler Péter öszönetett mondott a támogatóknak, a szervezőnek és a Miskolci Egyetemnek is, hogy helyet biztosítottak a rendezvénynek és segítették annak lebonyolítását. – Szeretnék köszönetet mondani a fiatal versenyzőknek is, mert nagyon kemény munkát végeztek még idáig eljutottak. Nagyra értékelem a szülők munkáját is, ők biztattak titeket a kemény munkára - fogalmazott az alpolgármester.

robot_lego_verseny_190209ml_17.jpg

Az esemény díszvendége volt Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós

– Jó versenyzést és sok sikert kívánok. Arra bátorítalak titeket, hogy ne csupán keményen dolgozzatok, de ismerjétek is meg egymást, a többi csapatot és nemzetet akik most itt vannak veletek. Igazán köszönöm nektek, hogy mind eljöttetek ma Miskolcra - zárta beszédét Pfliegler Péter, külön köszöntve az esemény díszvendégét Farkas Bertalant, aki a zsűri munkáját erősítette. 

robot_lego_verseny_190209ml_23.jpg

A versenyt Orosz Tamás a BPI Group Hungary gyárigazgatója nyitotta meg. Minden résztvevő nemzetet anyanyelvén köszöntve úgy fogalmazott: igazán nagy örömmel tölti el, hogy ő nyithatja meg ezt a fantasztikus eseményt, amely nem csak egy esemény, hanem ünnep is: az időutazás ünnepe. - Időutazásnak nevezem, mivel ma a jövőbe utazunk, egy csodálatos "űrtúrra" indulunk. Kisérletezünk az űrben, együtt teszünk felfedezéseket, új kihívásokkal szembesülünk. Ne feledkezzetek meg róla, hogy a mai nap a csapatszellem ünnepe is - hangsúlyozta a gyárigazgató.

robot_lego_verseny_190209ml_25.jpg

– Hihetetlen, hogy mennyien vettek már részt ezen a versenyen, hogy megmutassák: ők a legjobbak, kreativitásban és észjárásban. Induljunk tehát a jövőbe, az űrbe, mutatssuk meg együtt a világnak mennyire vagytok okosak és kreatívak. Természetesen minden támogatónak hatalmas köszönetet szeretnék mondani a mai nap megszervezéséért: A Miskolci Egyetemnek, Miskolc városának és az összes önkéntesnek, a szervezőstábnak. A ti lelkesedésetek a mai esemény sikerének a kulcsa. Nagyon jó versenyzést kívánok mindenkinek! - zárta szavait Orosz Tamás, és ezzel megkezdődött az egész napos, verseny, melynek során nem volt hiány lelkesedésben és csapatszellemben.

A verseny gyakorlati feladata egy robot tervezése, építése és programozása volt, a Lego  Mindstorms szett segítségével, majd a robotoknak problémát kellett megoldaniuk, egy versenypályán. A résztvevők rengeteg élménnyel gazdagodtak, miközben tudományos, technológiai, mérnöki ismeretekre tettek szert, és fejlődött a matematikai tudásuk is. A feladatok megoldása során a diákok a képzelőerejükre támaszkodtak, a verseny fejlesztette a kritikai gondolkodást, a csapatszellemet, a kreativitást és a prezentációs képességet is. Mint mondták, a First Lego League a felfedezés, a csapatmunka és a sportszerűség versenye.

first_lego_190209ml_6.jpg

A versenyzők prezentációban mutatták be munkájuk eredményét a zsűrinek és a közönségnek. A Lego elemek segítségével felépített pályán 18 különböző nehézségi fokozatú misszió várta a robotokat, az pedig a csapatok felkészültségén és ügyességén múlott, hogy ezek közül mennyit tudtak teljesíteni két és fél perces időkereten belül, és ezzel hány pontot tudnak gyűjteni.

first_lego_190209ml_3.jpg

A verseny végén szinte nem is volt olyan csapat, amely nem ért el helyezést valamilyen kategóriában. Díjazták a kreativitást, a csapatszellemet, a programozást egyaránt. A verseny abszolút győztese a budapesti The SAPPERS csapat lett, ők jutottak tovább a következő fordulóba. Tóth Ákos csapattag portálunknak elmondta, a csapat nem először ért el ezen a szinten első helyet, voltak már világversenyen. – Gyakorlatilag minden szabadidőnket erre fordítjuk, iskola után, hétvégén is építünk, fejlesztünk és programozunk. Sok áldozatot kíván, de imádjuk. Igazi csapat vagyunk azt hiszem. Izgulunk, de nem félünk, nagy reményekkel indulunk majd neki a következő fordulónak is - mondta.

A második helyezett a HT Roboteam lett a harmadik helyet pedig megosztva kapta a Power Control és a Tövis ASAP csapata.

first_lego_190209ml_53.jpg

A verseny végeztével Farkas Bertalan köszöntötte a jelenlévőket,örömét fejezve ki, hogy részt vehetett ezen napon. – Csodálatos volt látni, amit ma véghezvittetek, ráadásul idegen nyelven. Annak külön örülök, hogy az űrkutats egy szeletét ismerhettétek meg. Nem az a fontos, hogy ma ki lett az első, vagy ki lett az utolsó. Aki győzött annak ez jelenti a motivációt, aki pedig nem, annak az, hogy újra megpróbálja.

first_lego_190209ml_38.jpg

Fantasztikus a csapatszellem ami bennetek van, mindenkinek gratulálok! - hangoztatta az első magyar űrhajós, megköszönve a városvezetésnek, az egyetemnek és a szervezőknek a meghívást, amely elmondása szerint életre szóló élmény jelent számára. Az ESA, azaz az Európai Űrügynökség különdíjban részesítette a legnagyobb csapatmunkát, csapatszellemet tanúsító csapatot, a magyar Tövis ASAP teamet. 

Mocsári László képgalériája

A verseny végén több más kategóriában is díjazták a csapatokat:

- A kutatásért járó díj első helyét a The SAPPERS kapta, a második helyezett a lengyel Space Beavers lett, míg a harmadik helyet a magyar HT Roboteam kapta.
- A csapatmunkáért járó díjak közül az első helyet a Kuznica Raptor lengyel csapat nyerte, a második helyen a The SAPPERS végzett a harmadik helyen pedig a Bolgár Power Control.
- Díjazták a programozást is: itt első lett a Power control, második helyen végzett a The SAPPERS, a harmadikon pedig az ET Crowd. 
- A Robot Game kategóriában a budapesti TÖVIS ASAP csapat végzett első helyen, második lett a The SAPPERS, a harmadik helyet pedig az ET Crowd nyerte el.
 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!