Ugrás a tartalomra

Videón, ahogy a Nextapes látja a kihalt várost – kövessetek minket a miskolci underground zenei életbe (12. rész)

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. március 27. szombat 20:22
Ennél szürreálisabbat és fájóbbat nehéz elképzelni: néptelen miskolci belváros, ürességtől kongó szórakozóhely és magának játszó DJ. A Nextapes szűk egyórás vizuális és zenei orgiája egyszerre szomorú, késztet nosztalgiázásra – és egyszerre csepegtet némi reményt ingerszegény hétköznapjainkba.

A techno-partyjaikról és DJ-szettjeikről országosan is ismert nextapes-es srácok a szívüknek legkedvesebb helyszíneket választották meg a felvételek elkészítéséhez: otthonukról, Miskolcról és rezidenciájukról, a Helynekemről forgattak (a Miskolc Televízió egyébként szombat este 20:20-tól műsorára tűzi a felvételt – a szerző). Tényleg nem tudunk rá leíróbb jelzőt találni: apokaliptikus. Egy lélek nincs az utcákon, a csendes havazásban szinte már csak egy farkasfalka feltűnésére várunk. A lassú kameramozgás is erősíti bennünk: szinte megállt az életünk egy évvel ezelőtt. Szellemvárosban pedig szellemek ropják a szórakozóhelyeken is. Egy magányos, arctalan DJ fejezi ki az underground elektronikus zenei szcénában dolgozók keserű sorsát: legfőbb éltető forrásuk, a közönségük nélkül kénytelenek játszani hónapok óta. Mintha csak a főpróbára csöppennénk be: villóznak a fények, a Nextapes-re egyébként is jellemző fantasztikus vizuál itt is megvan, csak éppen a fekete padlón és falakon, nem pedig a közönség csápoló kezein fut végig a lézer. A zenei válogatás azonban szépen épül: sejtelmes, érzelmek nélküli űr-techno, ami a rezidenciára beérve teljesedik ki.

– Már novemberben éreztük, hogy ez a leállás most hosszabb lesz – mondja el érdeklődésünkre Vig György rendezvényszervező, aki a videót is készítette. – Összeültünk a Helynekem csapatával, hogy mit is csinálhatnánk ebben az időszakban. A vendégeink és barátaink közül többen is kérdezték, hogy mi mikor fogunk már DJ streameket készíteni. Őszinte leszek: fontos és jó dolognak tartom ezeket az élő, vagy előre rögzített statikus zenei tartalmakat, de úgy éreztem, hogy ezt már sokan csinálják. Elég, ha csak Miskolcon szétnézünk: ott vannak a rezidenciás srácok, akik hétről hétre profi módon készítenek felvételeket.

Sok-sok egyedül töltött péntek és szombat este után aztán egy éjjel azon gondolkozott Gyuri, hogy vajon mi is történhet most a város közepén, amikor nincs ott egy lélek se? – Szóltam a többieknek, hogy lesz „stream”, de nem a DJ-t fogjuk felvenni, hanem az utcákat. Így jöttek szépen sorban a további ötletek, például, hogy rendezzünk egy vendégek nélküli Nextapes bulit. Egyeztettünk aztán a DJ partnereinkkel, hogy küldjenek egy-egy zenét, így a képek alatt hallható számok 100 százalékban hazai produktumok.

A forgatás másfél hétig tartott a gyönyörű havas februárban. Mindenkit megnyugtatnak a srácok: nem tilosban jártak, természetesen voltak kijárási papírjaik; jelezték az önkormányzat felé is, hogy felvételeket szeretnének készíteni, több forgatási helyszínt biztosítottak is számukra.

– Hogy mi volt a cél? Szerettük volna megmutatni a hozzánk hasonlóan esténként otthon ülő embereknek, hogy milyen az üres város és egy szórakozók nélküli buli hétvégén. Illetve a helyzet drámai részét is meg akartuk fogni, ami egyébként nem is most lesz igazán érdekes, hanem majd pár év elteltével, amikor már újra minden a régi lesz.

Végül annyit kérnek mindenkitől, hogy tartsanak még ki egy kicsit, és igyekezzenek megértőbbek lenni a másikkal. – Elnézve néhány elmérgesedett vitát, rengeteg feladatunk lesz a visszatérésnél, hogy újra jó érzéseket csempésszünk az emberek lelkébe a bulikkal, koncertekkel – hangsúlyozza Gyuri.

További hírek

Olvasnivaló