Ugrás a tartalomra

Megváltozott körülmények között is: kövessetek minket a miskolci underground zenei életbe! (10. rész)

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. március 27. szombat 20:38
Este 11-kor villanyoltás, korlátozott létszám – egy időre most átalakul az underground zenei élet. Ott voltunk az utolsó, még teljes éjszakás miskolci bulin (NWCC és Sobek az Avasi Kilátóban), és az első, már korán záró partyn (Elektronik Music Night 2.0 a Randomban). Élményben nincs különbség, de azért a biológiai órát még át kell állítani…

Sejtettük, hogy ennyivel nem ússzuk meg. A fertőzések száma meredeken emelkedni kezdett, várható volt, hogy újabb szigorítások, korlátozások lépnek életbe szeptemberben. Ha mi feszülten figyeltük a fejleményeket, mit élhettek át a party-szervezők? Hetekre előre leegyeztetik az időpontot az otthont adó szórakozóhellyel, vendégfellépőkkel tárgyalnak hosszasan, intézik a technikát, és persze közben válogatják a kedvenc zenéket, rakják össze a szettlistákat – hogy aztán egy új helyzet feszült agyalásra és improvizálásra késztesse őket. A kormány szeptember 16-án döntött arról, hogy a szórakozóhelyeket este 11-kor be kell zárni. A szigorítás 21-én lépett életbe – így a 19-ei kilátós bulit még megtarthatta „rendes” keretek között az NWCC csapata.

Ez a búcsú nem végleges

– cikázott át az agyamon a gondolat, miközben vettük a kabátot, és elindultunk hazafelé a Kilátóból. Nem hagyott nyugodni az érzés, hogy egy darabig hasonlóban nem lehet részünk. Kattogtam rajta korábban is, nehéz volt így jelen lenni… szerencsére a DJ-trió mellett a velük rezdülő közönségük nem aggodalmaskodott a jövőn, inkább élték a pillanatot, élvezték a jól megszokott hangzást. Ez a fajta pulzálás, amit Norbi, Roland és Tomi előidéz, megfigyelhető volt már a korábbi estjeiken is. Olyan sebességen játszanak, ami pont kellemes táncolni vágyó közönségüknek. A hang- és fénytechnika szintén a megszokott magas színvonalat mutatta.

NWCC, Fundaciôn – amikor egyszerre mozdul DJ és közönsége | Forrás: a csapat hivatalos Facebook-oldala, Szabó Adrián

A zenei világban pedig a csavart ezúttal a vendégük, Sobek hozta. Bevallom, nekem új volt ez a hangzásvilág, de a hömpölygő, stílusokon átívelő „mixvár” igencsak sok kellemes, mosolyt ébresztő pillanatot szerzett. „Ritka, hogy már az ajtón belépve úgy érzed, mintha mindig is idetartoztál volna…”, kacsintott rám a partnerem, mire én csak annyit válaszolok: „pont ezért akartunk ide jönni”.

Kezdés: délután 4 óra

Teadélután lesz, csak ezúttal valószínűleg kimarad a sütemény – röhögünk az abszurd helyzeten. A „földalatti” zenei élet megszokott sötétségét és cikázó fényeit egy időre most majd felváltják a lenyugvó nap sugarai. Míg korábban délutáni szunyókálásunkat töltöttük ilyenkor, most már vasaljuk az inget, kenjük a waxot a hajra, és irány – a kora esti belváros.

A Randomban Wasabi, Squell és Pötty játszik, ebben a sorrendben. Ízlelgetjük, puhatoljuk még a korai kezdéssel járó érzéseket, de szerencsére itt is visz magával a zene. Felcsillan a szem, amikor Wasabi pont aktuális kedvenc track-eket pakol fel, majd érkezik Squell, aki megint csemegékkel lep meg minket. Meglepődve figyelünk fel a mellettünk táncoló rokker-lányra, de hát most minden annyira más, miért pont a közönség összetételében ne lenne valami váratlan?! Rapid, alig bő egyórás a mix, mégis meg kell jegyeznem a DJ-pult mögött végző Squellnek: utoljára egy Ludmilla-bulin fordult elő velem, hogy nem tudtam kiállni, hogy elszaladjak egy italért.

Elektronik Music Night 2.0, Pötty és Squell – csemegék és dinamika | Fotó: Valkó Vanda

Míg Pötty átáll, gyorsan pótolom a folyadékot, hogy aztán hagyjam magamat elrántani azzal a dinamikával, amibe belekezd. Csúcson a tempó, pedig még csak 10 óra – korábban ilyenkor kezdtünk el hangolódni valami lágy muzsikával. Mindegy, ezt is meg fogjuk szokni. Legalább a szülők is megnyugodnak, hogy időben ágyba kerülünk. És a vasárnap sem lesz annyira fájdalmas, mint eddig. A Forma 1-es futamig nyugodtan kitakarítjuk a lakást, hogy majd aztán 5 kör után álomba ringasson a konstans zümmögés.

Velünk megelégszenek

Összegezzünk? Egy picit szentimentális leszek. Bárhogy alakuljon is a jövő, ez a szcéna mindig élni fog. Mert mindig lesznek azok a kevesek, mi, akiknek a figyelme számít. Mert igenis hűek vagyunk olyan dologhoz, amit racionálisan talán meg sem lehet magyarázni; csak ott, belül megpendül bennünk egy húr, aminek átadjuk magunkat. Mert büszkék vagyunk, hogy a pult mögött játszó jófej srác, lány valamikor régen csak nekünk zenélt egy bérház alagsorában. Mert ezek a zenészek – nevezzük csak nyugodtan így őket, megérdemlik! – beérik ennek a maroknyi embernek a kitartó szeretetével is. Velünk megelégszenek. És ti, alázattal felénk forduló DJ-k, higgyétek el: nekünk sem kell több, jobb – pont elég, amit adni tudtok.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!