Ugrás a tartalomra

20 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. június 14. hétfő 10:11
A kiváló munkaerő, a város jó elhelyezkedése, a tradicionális egyetemi képzések és a tudásháttér, valamint a jó infrastruktúra miatt választotta Miskolcot a multifunkcionális ipari csarnokokat építő Xanga.

Idén kereste meg a Miskolc Holding Zrt.-t és a városvezetést a Xanga Investment and Development Group. A felek gördülékeny egyeztetésekről számoltak be, sikerült gyorsan megállapodni, aminek eredményeként a napokban aláírták a földterület adásvételi szerződését. A gyártócsarnokok építése a tervek szerint még idén elkezdődhet.

– A partnerség kialakítása mellett a cég eddigi teljesítménye és szakmai tapasztalata volt az egyik legerősebb érv – hangsúlyozta Juhász-Nagy Judit, a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója, hozzátéve: a város ipari parkjaiban fejlesztik az infrastruktúrát, hogy a betelepülő vállalkozások igényeire tudják szabni azt. Ebbe illeszkedik bele ez az együttműködés. – A magas hozzáadott értékű vállalkozások letelepedését nagyban segítheti, hogy a Miskolc Déli Ipari Park tavaly elnyerte a Tudományos és Technológiai Park címet. Ennek birtokában reményeink szerint lehetőség nyílik a céges kutatási és innovációs potenciál erősítésére pályázati források felhasználásával.

Drónfelvételen a Tudományos és Technológiai Park címet elnyert Déli Ipari Parkról

A Xanga 20 éve fejleszt ipari infrastruktúrát, jellemzően külföldi termelő cégek számára építenek gyárakat és logisztikai központokat Kelet-Magyarországon, elsősorban Debrecenben. A csarnokokba aztán már a termelő cég telepíti be a gépeket, ő veszi fel a dolgozókat. Egy gyár építése általában 14-16 hónapot vesz igénybe, a Xanga azonban felgyorsítja a folyamatot: a bérlő igényeinek megfelelő, szerkezetkész gyár akár 3-4 hónap alatt elkészül. Egy évet tehát nyer a letelepülni szándékozó cég – ez nagy előnyt jelent a felgyorsult nemzetközi versenyben.

– Ez volt a 20 éve elkezdett debreceni fejlesztési modellünk, amit a mai napig sikeresen képviselünk – mutatott rá lapunknak Herdon István vezérigazgató. – Az elmúlt években rendkívül megnőtt az érdeklődés a régió iránt, Miskolc is vezető város – mondta, kiemelve a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szerepét: támogatási programjaikkal a környező országokkal folytatott versenyben is helyt tudunk állni.

A földterület adávételi szerződésének aláírásánál. Fotó: Juhász Ákos

– Tévedés ugyanis, hogy Miskolc Debrecennel vagy Nyíregyházával versenyez. Valójában a nemzetközi projektek utolsó körében a rivális mindig valamelyik szlovák vagy lengyel város.

– Nagy a tét, és ahol a magas hozzáadott értékű termelőipar megtelepedik, ott van jövő, van fejlődés. Ahol ez nincs meg, ott csökkenhet a település lakosságmegtartó ereje, a fiatalok elmennek. Megítélésem szerint Miskolc rendelkezik még munkaerő-tartalékokkal. Sok a jól képzett szakember, az egyetemen kiváló piacorientált képzések vannak. Ha minőségi munkahelyek jönnek létre, akkor képzéssel, átképzéssel jelentős igényeknek is meg tud felelni az intézmény – mondta a vezérigazgató, hozzátéve: az itteni alapjukban 20 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre a következő 15 évben. – Reményeink szerint jó együttműködéssel gyorsan meg tudunk valósítani sikeres projekteket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!