Ugrás a tartalomra

350 tonna illegális szemetet gyűjtött össze az utak mellől két nap alatt a magyar közút

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 12. csütörtök 10:04
Két szemétgyűjtési akciónapot is tartott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén tavasszal. A Föld Napja alkalmából és a TeSzedd kampányhoz kapcsolódva országszerte összesen 367 helyszínen több ezer közutas munkavállaló 350 tonna szemetet gyűjtött össze a társaság kezelésében lévő utak és pihenőhelyek környezetében április 22-én és május 4-én.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tapasztalata, hogy az országos közutak menti pihenőhelyekben található, a kis mennyiségű hulladék gyűjtésére szolgáló konténerek és kukák mellé gyakran helyeznek ki bútort, hűtőket, háztartási hulladékot - indul a cég közleménye. Nagyon sok, főleg erdős területen találnak a szakemberek illegálisan kidobott sittet, elektronikai, de akár veszélyes hulladékokat is.

A társaság 95 mérnökségének szemétszedési tevékenysége során évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől, ez évi 1-1,5 milliárd forintos terhet jelent a cég számára. Amíg a közútkezelő erőit ezek a munkák kötik le, kevesebb forrást tudnak fordítani az utak üzemeltetésére és fenntartására.

A járványhelyzet okozta szünet után azért tartott idén már két akciónapot is a társaság, hogy felhívja a figyelmet a teremtett környezet védelmére és szemléletformálásra ösztönözzön. Országosan egy időben erre a feladatra koncentrálva a közútkezelő megmutatja, milyenek lehetnének az út menti területek, ha azokat nem szemetelnék össze illegálisan. Csak a közlekedőkön múlik, hogy ezúttal meddig maradnak tiszták ezek a területek. A Közút ezért kiemelten kér mindenkit, hogy az útközben összegyűlt szemetet csak a kihelyezett kukákba és ne azok mellé dobják ki, az egyéb hulladékokat pedig vigyék el a megfelelő hulladékudvarokba, átvevőhelyekre.

A cég az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózathoz tartozó területeken egész évben folyamatosan, ütemezetten végzi a szemétgyűjtési munkákat.

(Címlapkép: Illusztráció; A Szebb Miskolcért önkéntes fiataljai szemetet szednek; Fotó: Juhász Ákos)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!