Ugrás a tartalomra

Átadták a MOL gigaberuházását Tiszaújvárosban

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. május 14. kedd 16:43
Átadták a MOL egy egész három tized milliárd euróból megvalósított tiszaújvárosi poliol komplexumát, amely évente mintegy kétszázezer tonna poliolt állít majd elő. 
Mocsári László képgalériája

A létesítményt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, Ilse Henne, a thyssenkrupp igazgatótanácsának tagja és Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője ünnepélyes keretek közt avatta fel kedden.

Hernádi Zsolt a MOL vezérigazgatója beszédében kiemelte, hogy a poliol üzem a Mol csoport valaha volt legnagyobb organikus beruházása, melynek révén a MOL lesz az egyetlen integrált poliolgyártó Közép-Kelet-Európában. Mint hangsúlyozta, a csúcstechnológiával működő, automatizált üzemcsoport létrehozásával a magyar vegyipar felkerült a vegyipari világtérképére. A MOL lesz a régió első olyan vállalata, amely a nyersolaj kitermelésétől a poliol előállításáig egy kézben tartja majd a műanyaggyártás értékláncát. Ezzel - az értéklánc kibővítésén túl - az is elérhetővé vált, hogy megerősíthető legyen a régió ellátásbiztonsága és az ország szuverenitása. 

Hernádi Zsolt arra is rámutatott, hogy a beruházása az újkori Magyarország egyik legnagyobb fejlesztése, környezetbarát, és a német thyssenkrupp Uhde és az Evonik innovatív technológiájának köszönhetően a gyár az elérhető legmodernebb technológiával üzemel. 

Nadja Håkansson, a thyssenkrupp Uhde vezérigazgatója szerint a most átadott poliol komplexum új mércét állít fel a hatékonyság, a környezetbarátság és az automatizálás területén, amelyben bevált technológiákat és innovatív megoldásokat ötvöz. A teljesen integrált és nagymértékben automatizált üzemegységekkel rendkívül hatékonyan és fenntarthatóan lehet előállítani értékes poliol vegyi anyagokat. 

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője komoly mérföldkőnek nevezte a beruházást. Úgy véli, ezzel a beruházással Tiszaújváros beköltözik az otthonainkba, az autóinkba, a ruhatárunkba, hiszen a poliol az egyik legkeresettebb műanyag-alapanyagok közé tartozik, az autógyártástól kezdve a ruhaiparon át a hőszigetelésig számos iparágban használják. Olyan használati tárgyak gyártásához felhasználható alapanyagok előállítására alkalmas, mint például az ágymatrac, az autók formahab ülése, a házak szigetelése vagy a sportcipők rugalmas gumitalpa. Koncz Zsófia kiemelte: büszkén lehet mondani, hogy Tiszaújváros a régió vegyipari fővárosává vált. 

Orbán Viktor azt mondta: a Mol ugyanazt az utat járja be, mint magyar gazdaság, hiszen 20 évvel ezelőtt a cég csak kőolaj-kereskedelemmel foglalkozott, majd régiós terjeszkedésbe kezdett, a hagyományos mellett biogáz- és biodízelüzemet hozott létre, belépett a szállítmányozási piacra és legújabban a hulladékgazdálkodásban is megkerülhetetlenné vált, és Magyarország legértékesebb, több lábon álló vállalata lett.

Hozzátette: a Mol a Poliol Komplexum megvalósításával pedig nemcsak feljebb lépett a termelési láncban, hanem ő maga vált teljes termelési lánccá, hiszen Tiszaújvárosban egy olyan vegyipari komplexumot hozott létre, amelyben a megtermelt és feldolgozott nyersanyagot késztermékké alakítja úgy, hogy közben még a szállítmányozásban is érdekelt. Közölte, a Mol tiszaújvárosi gyárában háromszáz szakképzett ember dolgozik majd. 

A Mol a Poliol Komplexum beruházásán több ezer fős nemzetközi szakembergárda dolgozott, a mérnöki tervezés Németországban, Thaiföldön, Indiában és Magyarországon történt. Az üzemek berendezései 24 országból érkeztek. A komplexum építéséhez 75 ezer köbméter betont, 13 ezer tonna acélt használtak fel, 2500 kilométer kábelt és 700 kilométer csővezetéket fektettek le több mint 18 millió munkaóra alatt.

A MOL, a thyssenkrupp és az Evonik IP még 2017 nyarán írta alá a licencszerződést, a komplexum alapkövét pedig 2019 szeptemberében tették le. A beruházást a magyar kormány 131,5 millió eurós támogatással és társasági adókedvezménnyel segítette a beruházást.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!