Ugrás a tartalomra

„Átbeszéltük ötször, hogy hova és kire tetszik húzni az x-et!”

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. január 28. péntek 13:00
A Számolj te is a demokráciáért! elnevezésű kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy a szavazás lebonyolításában kulcsszerepet vállaló számlálók hogyan segíthetnek megelőzni a visszaéléseket. A korrupciós lehetőségeket bemutató kisvideókhoz neves művészek adták az arcukat.

A választások tisztaságáért sokszor az állampolgárok tehetik a legtöbbet, kiváltképp a szavazatszámlálók. Sokszor ők azok, akik a legközelebb vannak ahhoz, hogy észrevegyék a visszaéléseket és szükség esetén fellépjenek ellenük. Mint ahogy az alábbi videóban igyekeznek „meggyőzni" Imre bácsit arról, hova és kire húzza az x-et.

Azonban a Számolj te is a demokráciáért! kampányt meghirdető Unhack Democracy nevű szervezet tapasztalatai szerint a szavazatszámlálók nem kapnak kellő felkészítést az előttük álló feladatra, ezzel pedig nő az esély, hogy sérül a választás tisztasága.

Honlapjukon kifejtik, hogy 2018 óta több mint ezer szavazatszámláló beszámolóját gyűjtötték össze, és ebből az rajzolódik ki, hogy többször megjelennek olyan adminisztrációs hibák és csalásgyanús esetek, amelyek befolyásolhatják a választások eredményeit. Gondoljunk csak bele azokba a szoros helyzetekbe, amikor akár tíz-húsz szavazat lehet a döntő két jelölt között.

Milyen sokat jelenthet ilyenkor néhány érvénytelen voks! A szervezet tapasztalatai szerint azonban a visszaéléseket és rendellenességeket többnyire nem jegyzőkönyvezik, ennek pedig jellemző okai, hogy a szavazatszámlálók a megfelelő felkészítés hiánya miatt nem is érzékelik a problémát, lebeszélik őket vagy „kiszolgáltatottak a helyi függőségi viszonyrendszernek” – ahogy a kampány weboldala fogalmaz.

Innen indult el a Számolj a demokráciáért!, a kampány részeként online oktatóanyagot készít az Unhack Democracy, „hogy tájékoztassunk minden magyar választópolgárt arról, mit tudunk tenni közösen annak érdekében, hogy megvédjük a választások tisztaságát” – írják.

Egy jó kampánynak része a figyelemfelkeltés is. A rendezést Bodó Viktor Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, díszlettervező – legutóbbi nagyjátékfilmje a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre – vállalta magára. A szerepeket 26 művész alakítja, köztük olyanok, mint Csákányi Eszter, Nagy Ervin, Bödőcs Tibor, Péterfy Bori, Gryllus Dorka, Lovasi András vagy Farkas Franciska.

Utóbbi színésznő elmondta: „Bátorság és nyitott szem és nyitott száj kellene ehhez: az kellene, hogy az emberek ne féljenek. Egyszerűen szabadon kell gondolkozni és szabadon kell beszélni.”

A kisfilmek még készülnek, azonban egy beharangozó és három epizód már megjelent. Történetüket olyan, az életből vett tapasztalatok inspirálták, amelyek a választások tisztaságának sérülését eredményezték.

(Címlapkép: Bödőcs Tibor az egyik készülő kisfilm forgatásán - az űrből szól majd hozzánk; Fotó: Unhack Democracy)

További hírek

Olvasnivaló