Ugrás a tartalomra

Az Avas történetében eddig talán soha nem látott fejlesztések valósulnak meg

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. július 05. szerda 21:52
Az élénkülő történelmi Avas egyre nagyobb figyelmet kap, egyre többen vesznek vagy újítanak fel pincéket a környéken, sűrűsödnek a kulturális és gasztronómiai rendezvények a pincesorokon. Mindezzel együtt, fokozatosan nő az igény arra is, hogy az ide látogatók tisztább, rendezettebb környezettel találkozhassanak, ehhez azonban a lakosság segítségére is szükség van – hangzott el az Avasi Hegygazdák júliusi fogadóóráján.
Fotó: Kézdi Ákos

Miskolc önkormányzata még tavaly nevezett ki hegygazdákat a történelmi Avasra, annak érdekében, hogy közvetítsenek a lakók, a pincetulajdonosok, az ott tevékenykedő civilszervezetek, az önkormányzat és a hivatalos szervek között. Ezt a tisztséget tölti be dr. Jacsó Pál és Magyar László, akik rendszeresen szerveznek fogadóórákat az érintettek részvételével. A legutóbbi, július 4-i rendezvényen Badány Lajos és Szopkó Tibor alpolgármesterek, Szunyogh László főépítész, a Városgazda, a rendészet, a rendőrség munkatársai, valamint a kormányhivatal hulladékgazdálkodásért is felelős főosztályvezetője is részt vett.

Jelenleg még kétarcú a pincesorok környéke
 
Szopkó Tibor, Miskolc fejlesztésekért is felelős alpolgármestere a fogadóórán  úgy fogalmazott, hogy a városrész történetében eddig talán soha nem látott fejlesztések valósulnak meg. A Horváth-tető átépítése után, most az Avasi kilátót és környékét újítják fel, az év végéig pedig megvalósulhat a történelmi Avas átkötése a Kálvária felé. Mindez várhatóan jótékony hatással lesz a turizmusra és az itt élők komfortérzetére. A számos pozitívum mellett, az alpolgármester szólt arról is, hogy a környéken gyakran bukkannak illegálisan lerakott hulladékra, néhány ott élő család pedig számos probléma forrása. Mivel a környékre egyre nagyobb figyelem irányul, ezek a problémák és a korábban elhanyagolt részek egyre jobban zavarják a pincetulajdonosokat, a miskolciakat és persze a városba látogató turistáknak is szemet szúrnak. Az alpolgármester emlékeztetett, hogy a probléma kezelése érdekében a civilek közreműködésével, három alkalommal szerveztek szemétszedést, összesen 23 köbméter hulladéktól szabadítva meg az Avast. Továbbá, több korlátot újrafestettek, július végéig pedig cserje- és bozótirtás, valamint rágcsálóirtás is lesz. A közrend érdekében pedig egy ideje már nagyobb rendészeti és rendőri jelenlét tapasztalható a területen.  A szemetelés és a rongálások észlelése és szankcionálása terén sokat segíthetne a térfigyelő kamerarendszer bővítése. A környéken körülbelül egy tucat eszközt terveznek telepíteni, a fejlesztés költségét fedező forrásnak azonban egyelőre csak egy része áll rendelkezésére az önkormányzatnak.
 
Új főszereplő a települési hulladékgyűjtésben
 
A fogadóóra résztvevői közül többen is jelezték, hogy a hulladék elhelyezése még mindig nincs megfelelően megoldva a városrészben, főként a hulladéktároló edények számát kifogásolták, gyakorlatilag sokkal több kukát, és az edények gyakoribb ürítését szeretnének. Bese Barnabás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának vezetője a témával kapcsolatosan kiemelte, hogy július 1-étől a települési hulladékbegyűjtés, kezelés, számlázás és hulladékbegyűjtő udvarok üzemeltetése a MOL feladatkörébe került át, ezért az önkormányzatoknak kevesebb beleszólása van a közszolgáltatásokba. A szakember a szemetelés és az illegális hulladék témakörében hozzátette, a tapasztalatok szerint a bírságolás sokszor azért nem vezet eredményre, mert gyakran az elkövetőknek nincs jövedelme. Ezért célszerű lenne minél több ingatlant bevonni a közszolgáltatásba, különösen ott, ahol életvitelszerűen élnek. Ahol ez nem működhet, ott pedig köztéri kukák jelenthetnének megoldást.

Az illegális szemétlerakók felszámolása kapcsán egy fontos adat is elhangzott, ezek éves szinten 300 millió forintba kerülnek a városnak.

Közművesítésre várva
 
A Nagyavas, a Felső-, Középső- és Alsósor közművesítésének terveiről Szunyogh László beszélt a hegygazdák fogadóóráján. Miskolc főépítésze megjegyezte, hogy az említett városrészeket illetően a vízközmű szolgáltatás további kiterjesztésére már korábban készültek tervek. Ez nemcsak a komfortérzet további fokozása miatt lenne fontos, hanem azért is, mert a környéken található ingatlanok felértékelődnének, és egyszerűsödne az itt élők lakhatása is.  A költségeket illetően a főépítész úgy látja, lenne rá megfelelő európai uniós forrás, a folyamatot viszont jelenleg megakasztja, hogy az egész országban – Miskolcon is - átrendeződés történik a vízközmű szolgáltatásban, emiatt pedig várakozni kell. Mint ismeretes, Miskolc közgyűlése is úgy döntött, hogy az évek óta fennálló hatósági árak miatt az önköltség alatt üzemelő és finanszírozhatatlanná vált víziközmű-szolgáltatás jogainak és kötelezettségének átruházásáról tárgyalásokat kezd a magyar állammal. A MIVÍZ átadásának ügyében az önkormányzat jelenleg az állam támogatói döntésére vár, amivel az állam kifizeti a cég idei évre vetített finanszírozási igényét.
 
Az Avasi Hegygazdák következő fogadóóráját szeptemberben tartják meg. A szervezők felhívták a figyelmet arra is, hogy az esetlegesen tapasztalt jogsértéseket (pl. szemetelés, rongálás, a közrend megzavarása) a rendészet éjjel-nappal ingyenesen hívható 06-80-460-046-os telefonszámán lehet bejelenteni.

Kézdi Ákos fotógalériája

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!