Ugrás a tartalomra

Az egyetem a jövő garanciája

MTI
Utoljára módosítva
2024. január 13. szombat 14:29
Az egyetem a jövő garanciája, a magyar felsőoktatásban minőségi és hozzáférési fordulat kezdődött - mondta szombaton Budapesten, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hankó Balázs kiemelte, hogy belföldön a hallgatók többsége már ma is olyan egyetemekre jár, amelyek a világ élvonalához tartoznak. A felsőoktatás megújításának eredményeképp 2030-ra a világ száz vezető egyeteme között már magyarországi is lesz, legalább három pedig Európa legjobbjai közé fog tartozni.
    
Átalakult a felvételi rendszer is, sokkal rugalmasabb lett a korábbiaknál és nagyobb szabadságot ad az egyetemeknek. Hankó Balázs arra számít, hogy a változásoknak köszönhetően idén is nő az egyetemi tanulmányokat kezdők száma. - A felsőoktatásban rejlő lehetőségekkel élni kell, diploma birtokában átlagosan csaknem kétszeres, műszaki végzettséggel ennél is nagyobb bérszorzóval és gyors elhelyezkedéssel számolhatnak az állást keresők - mondta.

Aki a jelentkezés mellett dönt, annak a jelentkezési határidő mellett figyelnie többek között arra, hogy a kiválasztott képzésre közép- vagy emelt szintű érettségi a belépő, és mennyi a minimum bekerülési ponthatár. A felvételire készülőket a felvi.hu honlap a képzési kínálat bemutatása mellett pontszámító kalkulátorral és szak-összehasonlítóval is segíti - tette hozzá.     

Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese azt hangsúlyozta, hogy a felvételi eljárás nyitottabbá vált, bővültek a pontszámítás lehetőségei.

A többletpontokat intézményi pontok váltották föl, minimum ponthatárt a felsőoktatási intézmények továbbra is meghatározhatnak, majd a pontszámítási rendszer részleteiről beszélt. Az előadás anyagát hétfőn a felvi.hu oldalon teszik közzé a jelentkezési tudnivalókkal és E-felvételi bemutatásával együtt - ismertette Vanó Renáta.

További hírek

Olvasnivaló