Ugrás a tartalomra

Az osztrákok legyőzésével aranyérmes a magyar válogatott

mti.hu
Utoljára módosítva
2019. április 14. vasárnap 21:30
A magyar női jégkorong-válogatott aranyérmesként végzett a budapesti divízió I/A világbajnokságon, miután - már biztos feljutóként - a szombat esti zárómérkőzésen 2-1-re legyőzte az osztrák együttest.
Forrás: mti.hu Fotó: Koszticsák Szilárd

Eredmény:
Magyarország-Ausztria 2-1 (1-1, 0-0, 1-0)
----------------------------------------
gól: Gasparics (1.), Németh (49.), illetve Meixner (5.)

A dánok norvégok felett aratott szombat délutáni sikere nyomán már az utolsó mérkőzése előtt biztosan az A csoportba jutott a magyar válogatott, amely így felszabadultan lépett jégre. Ennek eredményeként alig 21 másodperc elteltével Gasparics Fanni megszerezte a vezetést. Az osztrákok - akik sikerük esetén szintén a világelitbe kerülhettek - kisvártatva négy a négy ellen egyenlítettek.

A második húsz percben nem láthatott gólt a telt házas káposztásmegyeri Vasas Jégcentrum 1944 fős közönsége - Magyarországon ennyien korábban nem voltak női jégkorong-mérkőzésen - így a zárófelvonás döntött arról, melyik csapat nyeri a tornát. Németh Bernadett emberelőnyből visszaszerezte az előnyt, majd a végjátékban emberelőnyben próbált egyenlíteni az osztrák együttes, amely még a kapusát is lehozta, ám nem tudta feltörni az egész tornán jól játszó hazai védelmet. A magyar mellett így a dán válogatott szerepelhet a 2020-as A csoportos vb-n, melynek a magyar szövetség (MJSZ) honlapja szerint Kanada ad otthont.

A káposztásmegyeri torna legjobb kapusa Ena Nyström (Norvégia), védője Charlotte Wittich (Ausztria), míg csatára - egyben legeredményesebb játékosa - Gasparics Fanni lett. "Minden edző számára óriási elégtétel, ha csapata eléri célját. Édes ez az érzés, hiszen hatalmas nyomás volt a csapaton, nehéz ellenfelekkel mérkőztünk a feljutásért, ami óriási élmény" - értékelt az M4 Sportnak a szövetségi kapitány Pat Cortina, aki rámutatott: tehetséges generáció ez a mostani. "Szükség volt rá, hogy csapatként játsszunk, és ne két vagy három kulcsjátékostól függjön a teljesítmény. Talán ezt tudtam hozzáadni a válogatotthoz" - mondta a kanadai szakember.

Kitért rá, ez volt a második komoly sikere magyar kapitányként - a 2008-as szapporói divízió I-es vb-n vezette feljutásig a férfi válogatottat -, és mint fogalmazott, "lehet, hogy lesz még esély harmadikra is". "Ez a siker még szorosabbra fűzte a viszonyom Magyarországgal" - emelte ki Cortina, aki a következő idénytől a német élvonalbeli Grizzlys Wolfsburg vezetőedzője lesz.

A csapatkapitány Kiss-Simon Franciska leszögezte: kiélezett csoportban értek a csúcsra. "A szlovákokkal szembeni szétlövéses vereség után felálltunk, csapatként dolgoztunk, és ennek meglett az eredménye" - fejtette ki. Hozzátette: védekezésben végig remekül teljesítettek, és emberhátrányban az egész tornán nem kaptak gólt. "Hatalmas álom volt a feljutás, nem gondoltuk volna, hogy Magyarország női csapata a világelitben tud játszani. Büszkék lehetünk magunkra" - mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
főleg a belváros