Ugrás a tartalomra

Az öttusáról nem lehetett lebeszélni

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. június 02. vasárnap 09:45
A végsőkig kitartok, egyfajta fanatizmus nélkül ezt nem is lehet csinálni – fogalmaz a junior egyéni magyar bajnok, junior Eb egyéni 2. helyezett Guzi Blanka. „Az év sportolója” díjat idén a fiatal öttusázó kapta, a sportágban elért kiemelkedő hazai és nemzetközi eredményeinek elismeréseként.
Fotó: Mocsári László

Az alig 20 éves Blanka kézilabdázóként kezdte a pályafutását, de mindig is érdekelte az öttusa, ezért jelentkezett Fázold Henriknél, aki először megpróbálta ugyan lebeszélni erről a sportágról Guzi Blankát, de látva az elkötelezettségét, belevágtak a közös munkába. – Nem ment könnyen a váltás, még most is érzem néha a tapasztalathiányt – teszi hozzá Blanka, aki 16 évesen kezdte el úszó-, futó- és vívóedzéseit. – Nagyon sokat dolgoztam, tudtam, hogy nekem még keményebben kell edzenem, mint a riválisaimnak. 

A miskolci sportoló közben a tanulást sem hanyagolta el: a Herman Ottó Gimnázium biológia szakán érettségizett, majd felvételt nyert az ELTE földtudományi szakára. Sportpályafutása miatt nem kezdte meg tanulmányait; jelenleg nyelveket tanul és gondolkodik azon, hogy sportpszichológiát hallgasson. – Fontos az életemben a tanulás – mondja. 

A miskolci Swimming Penthatlon Clubot erősítő öttusázó számára az igazi áttörést az jelentette, amikor csapatban arany-, egyéniben ezüstérmet szerzett a barcelonai junior Eb-n. – Ez volt az első nemzetközi megmérettetésem, azon a napon minden nagyon jól ment. Az eddigiek közül talán ez a legemlékezetesebb versenyem – fogalmaz Blanka, aki a korosztályos vb-ről is érmet hozott haza, csapatban bronzérmet szerzett. 

Tavaly aztán a felnőtteknél is letette névjegyét: a mexikói öttusa vb női váltó versenyszámában Gulyás Michellel ötödik lett, Kardos Bencével pedig a Laser Run vb-n nyerték meg a felnőtt vegyes váltót, így az egyéni világbajnoki címért járó medált is elhozta Blanka. A miskolci sportoló honi viszonylatban is kiemelkedő eredményt tudott felmutatni, hiszen megnyerte az egyéni magyar bajnokságot az U24-es korosztályban az elmúlt szezonban. A 2018-as esztendő megkoronázását az jelentette számára, hogy a Magyar Öttusa Szövetségtől ő vehette át az év junior versenyzőjének járó díjat. 

– A legjobb érzés, amikor fent állhatok a dobogón. Ott már nem gondolok az odáig vezető nehézségekre; megkönnyebbülök, mint aki learatja munkájának jól megérdemelt gyümölcsét. Nem is titkolt vágyam, hogy egy nagy versenyen nekem szóljon majd a Himnusz – hangsúlyozza Blanka, aki indul a 2019-es junior vb-n, de nagyon boldog lenne, ha helyet kapna a budapesti felnőtt világbajnokságon induló magyar csapatban is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!