Ugrás a tartalomra

„Békességet kínál, életet ajándékoz”

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. április 21. vasárnap 14:24
Orosz Atanáz görögkatolikus püspök húsvéti gondolatai.

„Krisztus él!” Ezzel a felkiáltással kezdődik Ferenc pápa legfrissebb, az ifjúsághoz intézett apostoli levele. Ez a mondat a keresztények húsvéti hitét fogalmazza meg. „Ne féljetek! Ti a keresztre feszített názáreti Jézust keresitek. Feltámadott, nincs itt!”

Az angyal kenethozó asszonyokhoz intézett szava a ma emberét is megszólítja. Megnyugtat afelől, hogy nem a halálé az utolsó szó. Pedig „a halál kultúrájában” élünk, ahogy egyházi vezetők sűrűn hangoztatják. De még ez a pusztulást előidéző és hirdető „kultúra” sem temetheti maga alá Istent és a benne hívőket. Jézus Krisztus nem maradt a sírban. Bizonyosságot szerezhettünk a halál utáni életéről: találkozásairól híveivel, tanítványaival, sőt hitetlenkedőkkel is. Békességet kínál fel, életet ajándékoz mindenkinek.

A görögök húsvéti ikonján Isten Igéje a korábban elhunytaknak is megnyitja az utat a feltámadás, az új élet felé. Nemcsak két kezével, hanem főként szeretetével az egész elesett emberi nemet rántja magával mennyei magasságokba, az örök élet felé.

A feltámadott Krisztusba vetett hit segít a bűnök okozta kétségbeesés megelőzésében, és reményt ad. Aki most igazán találkozik Isten irgalmával, az már képes lehet maga is megbocsátani a gyűlölködés helyett. A húsvéti hitben olyan erők mozdulnak meg, melyek képesek meggyógyítani a majdnem tönkrement életet, családot, házasságot is.

Ez a hit érzékenységet és tetterős segítőkészséget tud kifejleszteni a szegények, megtörtek, betegek, kirekesztettek felé, és mindenkit hív a testvériességre. Ezért is fontos, hogy a húsvéti asztal mellett megélt határtalan örömünk korlátok között maradjon. Inkább támogassuk a szegényeket a lehetséges módon, hiszen a hónap vége felé sokaknak már nem jut elegendő falat az asztalra.

Ezzel a jó tanáccsal kívánok minden polgártársunknak szép húsvéti ünneplést – fogalmaz Orosz Atanáz miskolci püspök.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!