Ugrás a tartalomra

Bereti Gábor: „A díj értékét a díjazottak adják”- átadták a Szinva Irodalmi Díjat

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. június 16. vasárnap 20:52
Szépirodalom kategóriában Tolnai Ottó, értekező próza kategóriában pedig Havasréti József érdemelte ki az elismerést.

Balról: Tolnai Ottó, Havasréti József, Bereti Gábor / Mocsári László képgalériája

Ötödik alkalommal adták át vasárnap a Szinva Irodalmi Díjat az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság székházának Deák-termében.

Megnyitó beszédében Tasi Réka, MTA MTB Nyelvtudományi Szakbizottságának elnöke, a Miskolci egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet igazgatója rámutatott, hogy a Szinva vagy annak nyoma, helye, emlékképe nekünk miskolciaknak állandó és meghatározó tapasztalatunk, hol történelmi emlékezetünk fenyegető szereplőjeként, hol éltető, teremtő, nélkülözhetetlen elemként, és ötödik alkalommal immár Miskolc és az irodalom újfajta kapcsolatának jelképeként is. Kiemelte, hogy Bereti Gábor, a civil mecenatúrának az irodalmi díjak terén tapasztalható hiányát látva alapította a díjat, az irodalom irányában sokféle módon elkötelezett polgárként. Mint fogalmazott: vállalása példamutató és fájóan egyedülálló, pedig a magánkezdeményezésű irodalmi mecenatúra jelenléte az állami mellett a kiegyensúlyozottság letéteményese. Mint mondta, a Szinva Irodalmi Díj olyan érték lett, amivel Miskolc és a Szinva újabb értelemben is megjelent a kortárs irodalom térképén.

– A díj értékét a díjazottak adják, s ha végigtekintünk azon a listán, akik megalapozzák a díj értékét, akkor igazán elégedettek lehetünk – fogalmazott Bereti Gábor költő, író, kritikus, aki 5 évvel ezelőtt magánszemélyként Jenei László, íróval és a Műút művészeti és kritikai folyóirat Osvát Ernő-díjas főszerkesztőjével, valamint Borkuti László önkormányzati képviselővel kitalálta és megalapította a díjat, melyet idén Tolnai Ottó és Havasréti József kapott meg.

Tolnai Ottó Kossuth-díjas szerbiai magyar író, költő, műfordító, a vajdasági magyar irodalom sokoldalú és egyik legkiemelkedőbb alakja. Havasréti József író, a Pécsi Tudományegyetem tanára, oktatói munkája mellett irodalmi és művészeti kritikákat, tanulmányokat ír. Cikkei a többi közt a Jelenkor, a Holmi, a Budapesti Könyvszemle, a Thalassa, a Metropolis folyóiratban, valamint az Élet és Irodalom és a Magyar Narancs hetilapban jelentek meg.

A beszédeket követő laudációkat Bárány Tibor és Kőrizs Imre tartotta.

A Szinva Irodalmi Díjat évente ötfős zsűri ítéli oda két kategóriában: szépírás és értekező próza. A díjjal kategóriánként 300 ezer forintos pénzjutalom, egy képzőművészeti alkotás, valamint emléklap jár. A korábbi évek díjazottjai: Bazsányi Sándor, Krupp József, Nádas Péter, Rakovszky Zsuzsa, Szvoren Edina, Takács Zsuzsa, Takáts József.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!