Ugrás a tartalomra

A BOKIK székházában keresték a megoldásokat 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. április 18. csütörtök 16:05
Az országos vállalkozásfejlesztési program keretében neves előadók voltak a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) vendégei csütörtökön.
Fotók: Osztie Tibor

Az elmúlt évek nehéz eseményei meghatározó változásokat idéztek elő a gazdaság működésében. Főként a kis és közepes vállalkozói szektor szereplői esetében múlik sok azon, hogy megismerve a gyengeségeket és veszélyeket, megfelelő folyamatok mentén előnnyé tudják-e kovácsolni azokat – hangzott el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) országjárásának miskolci állomásán csütörtök délelőtt.

Az MKIK szakemberei szerint az új kihívások olyan vállalkozói kört követelnek, amely ellenálló, rugalmas, nyitott az újdonságokra és alkalmazkodik a változó kihívásokhoz. Az eseményt szervezők célja nem volt kevesebb tehát, mint hogy az eddiginél is szorosabb együttműködésbe lépjenek a cégekkel, s támogató szerepkörben szerves részét képezzék azok mindennapi tevékenységeinek. Az iparkamara mindennek elérése érdekében közösen lép fel partnereivel a tízállomásos vállalkozásfejlesztési konferencia megszervezésével.

Bihall Tamás köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a hazai vállalkozói szektor elé gördült akadályok leküzdésében új megoldásokhoz és tudáshoz kell nyúlni. A BOKIK elnöke rámutatott: régiónkban a vegyipar és autóipar mint két húzóágazat számára a legfontosabb kérdés az energiaellátás és a munkaerő biztosítása. A házigazda hozzátette: feladatának tekinti, hogy a helyi információkat becsatornázza a politikai döntéshozatalba és a képzési rendszerbe.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Közgyűlés elnökének beszámolója alapján számos településnek tudták fejlesztési politikájukkal a gazdaságát megerősíteni: ipari parkok létrehozásával, vállalkozói támogatásokkal, munkahelyek megtartásával. Bánné Gál Boglárka elmondta: a közgyűlés politikájának fókuszában az áll, hogy a vármegye népességének megtartásával családbarát környezetet teremtsenek a gazdaság számára.

Nyitóelőadásában Parragh László aláhúzta: az iparkamara életképes megoldások kidolgozásában nyújthat segítséget. Az MKIK elnöke kijelentette: habár a várt gazdasági növekedés a tavalyi évben elmaradt, a gazdaság szempontjából másik legfontosabb mutatóban, a foglalkoztatásban továbbra is jól teljesít hazánk. Kiemelte: a BOKIK Miskolcon komoly hídszerepet tölt be az állam, az önkormányzat, a piac és az egyetem között.

Ezt követően – a teljesség igénye nélkül – Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, Barabás Tamás, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke, Tüske Attila, a MGFÜ Közhasznú Nonprofit Kft. vállalkozásfejlesztési osztályvezetője is megtartotta előadását a megjelenteknek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!